Életmód

2015.08.10. 10:36

A gerinctréner az intervall, kardió edzések kombinációjára esküszik

Veszprém - Kora reggeli edzésre invitált a felhívás a legnépszerűbb közösségi oldalon. Reggel 7 órakor még nincs meleg, és mozogni jó, még ha a koránkelés maga egy rémálom. Belevágtam, kínlódtam, de megcsináltam, és mindenkit arra biztatok, egyszer legalább tegye próbára magát a hajnali madárcsicsergésben.

B. Virág Rita

Háromnegyed hétkor már a stadion bejáratánál kellene lennem, én viszont még csak akkor vágódtam autóba. Szerencsére nem volt nagy forgalom, így kezdés előtt két perccel beesek. Hat vidám alak köszöntött: Kovács Bernadett edző azonnal a rekortán pályára parancsolt bennünket, kezdődhetett a munka.

Az alapos bemelegítés közben recsegtek, ropogtak az ízületek, – nemcsak az enyéim – s már a kezdő tízperc alatt éreztem, hiába a kosárlabdás múlt, a gyermekáldás és az otthon töltött évek bizony nem múltak el nyomtalanul. Sőt, valódi teherként telepedik rám ezen időszak, hogy figyelmeztessen, itt az ideje visszatérni a régi kerékvágásba. No, de nem volt idő a fölös kilókon való töprengésre, mert bár még csak 7 óra tíz percet mutatott a vekker, mi már róttuk a köröket a stadion futópályáján.

Nyolcszáz méter után aztán jöttek egymás után a gyakorlatsorok, húsz másodpercig munka, majd tíz másodperc pihenés, négy feladat, négy széria. Őszinte leszek: nem mindig sikerült tartani a tempót, a keresztmozgásos gyakorlatok alaposan megkavartak, nem is értem, miért várjuk el a gyerekeinktől már ötévesen, hogy hasonlókra képesek legyenek. Mire végre belerázódtam, jött az újabb futás. Árnyékot keresve vetettem bele magam az újabb feladatokba, a comb és a fenék izomzatait vettük górcső alá. Lopva körbenéztem, s kissé megnyugodva állapítottam meg, nemcsak én kapkodtam a levegő után. A másik újonc, Balázs is küzdött az újdonság varázsával, a rutinosabb edzőtársaknak, Zsoltinak, Csabinak, Natinak és Katának ellenben még a poénkodásra is maradt ereje.

A hajnali edzésen az első 800 méter közben még mindenki jókedvű és vidám, aztán egyre nehezebb mosolyogni futás közben
Fotó: Penovác Károly

Újabb kör, majd megint egy kis erősítés, aztán az utolsó 400 méter után jöhetett a nyújtás. Eddigre már a veszprémi kézilabda utánpótlás legjobbjai is ott támaszkodtak a pálya kerítésénél, és Tombor Csaba tanítványai elégedetten konstatálták, hogy edzőnk milyen jó formában van. És ennél jobb bizonyíték nem is kell, hogy valójában mennyit is ér az intervall, kardió edzés, amire Kovács Bernadett esküszik.

– Mindnyájan különbözőek vagyunk, ám azt gondolom, a zsírégetésre, alakformálásra, erősítéshez az intervall, kardió edzések kombinációja a legjobb – kezdte a tréner, aki három éve szerzett szakedzői képesítést. – Szerintem nincs szükség szélsőséges diétákra, az egészséges életmód minőségi, preventív jellegű sportból és mértékletes táplálkozásból áll.

 


A gerinctréner úgy vélekedett, a törzsizomzat erősítése a lényeg, hiszen ha ezek az izmok megfelelően erősek, edzettek, akkor bármire képes az ember. A preventív munkával megelőzhető baj, időben leolvadnak a kilók, megerősödnek az izmok, így elkerülnek bennünket a mozgásszervi és egyéb egészségügyi problémák. Heti két, három alkalmat adni kell a testünknek – magyarázta.

Az edzés, majd a beszélgetés végeztével izzadtan, fáradtan indultam haza, s most, amikor ezeket a sorokat írom, akkor is érzem a jóleső izomlázat minden tagomban.

Címkék#edzés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!