Sport

2015.08.10. 16:51

Bizakodva várja Palkovics Dávid a bredai vb-t

Csór - Sok problémával kellett megküzdenie a nyári versenyeken csóri Palkovics Dávidnak, aki a póni négyesfogat világbajnokságra készül.

Bobory Balázs

A nyári versenyszezon egyik fontos állomása Lipica volt, ahol rögtön rossul kezdődött Palkovics Dávid számára a megmérettetés: egyik lovát az állatorvos nem engedte versenyezni, ezért egy tartalék lóval a fogatban állt rajthoz a csóri fiatalember. A díjhajtás így nem is mehetett tökéletesen, ahol 3. helyen végzett Palkovics, a maratonhajtásban viszont már jobb volt a teljesítmény, amely második helyet eredményezett. A Fejér megyei fogathajtó az akadályhajtást megnyerte, összetettben pedig a második helyen zárt. Az ismert körülmények miatt ez értékes eredménynek számított.

A sorban a mezőhegyesi verseny következett, ahol ismét egészségügyi problémák miatt Palkovicsnak villámgyors döntést kellett hoznia, és végül nem négyes-, hanem a kettesfogatok között indult. Ebben a kategóriában több, mint egy éve nem szerepelt. A díjhajtásban így is harmadikként zárt, , aztán maratonhajtásban az első két akadályt követően az élen állt. A harmadiknál aztán nekiment egy oszlopnak, a kocsirúd eltörött, így ezt a versenyszámot fel kellett adnia. Másnap akadályhajtásban már hibátlanul ment, csak a fél másodperces időtúllépésért kapott büntetőpontot, így másodikként végzett, összetettben pedig nem érhetett el eredményt.

Egy hete Izsákon rendezték az országos bajnokságot, ahol végre minden klappolt, a díjhajtásban sikerült Palkovicsnak 58 pontot elérnie, ami jó kilátás a közelgő világbajnokságra. A maratonhajtásban a második hely jutott a csóri versenyzőnek, akadályhajtásban pedig hibátlan eredményt ért el, összetettben az ezüstérem jutott neki.

A világbajnokság augusztius 28-án kezdődik Bredában.

- Körülbelül 25-30 fogat indul a vb-n, a nagy vágyam, hogy dobogóra állhassak, de az első hat hely valamelyikének megszerzése mindenképpen reális lehet - mondta Palkovics Dávid.

A fiatal hajtó nyolc lovat nevezett a világbajnokságra, de csak a legjobb ötöt viszi Hollandiába. Palkovicsw jelenleg Kisbéren edzőtáborozik, az ötszörös világbajnok Bárdos Györggyel a maratonhajtást gyakorolják nagy intenzitással.

Miután vb első hete belelóg az iskolakezdésbe, Palkovics Dávid felmentést kapott a várpalotai Thuri György Gimnáziumban az első hét alól, a versenyző ezért is hálás az intézmény vezetőinek.

Jöhet a bredai világbajnokság, remélhetőleg a csóri hajtónak Hollandiában semmi problémával nem kell megküzdenie, és csak a versenyre, a feladatára koncentrálhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!