Hírek

2015.08.11. 16:49

Iskola 2,2 milliárd forintból Szombathelyen

Szombathely – Még lehet érezni a frissen festett falak illatát a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium épületében, ahol nagy ünnepet tartottak kedden.

Cseszkó Tamás

Egy év alatt a Szalézi templom melletti területen a semmiből nőtte ki magát egy új, huszonnégy tantermes iskola, amely ma hazánk egyik legszebb és legkorszerűbb intézménye.

Az avató ünnepségen részt vett Veres András megyéspüspök, Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere, dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszter, Harangozó Bertalan kormánymegbízott, dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Brenner József, püspöki helynök, az intézmény mártír-névadójának testvére.

Nagy ünnepet tartottak a Brenner iskolában kedd délelőtt, az avatóra az intézmény diákjai műsorral készültek. Fotó: Cseh Gábor

Az  egyik legjelentősebb beruházás a szombathelyi iskola, így nagy öröm a mai nap – fogalmazott Balog Zoltán, hozzátéve, hogy egy éve még ő sem gondolta volna, hogy valóban ilyen gyorsan fejeződnek majd be a munkálatok.

Dr. Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye püspöke ünnepi beszédében kifejtette, a harmadik évezred küszöbén az iskoláknak is szembe kell nézniük azokkal az új kihívásokkal, amelyeket a társadalom, a kultúra és a politika eredményezett. Mint mondta, az egyház megkülönböztetett figyelemmel és felelősséggel ruháztatott fel a felnövekvő gyermekek jövőjének biztosítása érdekében. – Eme iskola ékes bizonyítéka annak, hogy így van ez Szombathelyen is – fogalmazott a megyéspüspök, hozzátéve, hogy ezt az iskolát a szükség és az előretekintés hozta létre. Veres András köszönetet mondott a Magyar Kormánynak a támogatásért, és reményét fejezte ki, hogy az iskola tanulói életükkel bizonyítani fogják, hogy nem volt hiábavaló az az erőfeszítés, amellyel létrejött az intézmény.

Englert Zsolt, ingujjban dr. Hende Csaba és Balog Zoltán, dr. Puskás Tivadar, dr. Veres András és Harangozó Bertalan az új iskolaépület 1400 négyzetméteres tornacsarnokában. Fotó: Cseh Gábor

Az átadáson részt vett Balog Zoltán, aki megemlékezett az iskola névadójáról, Brenner Jánosról, az 1956-os forradalmat követő egyházüldözés vértanújáról is. – Az iskola átadása azért is megható, mert az egyházi oktatásban bizonyítanak valamit, ami a 21. századi műveltség és a hagyományos kultúra ápolása. Ez nem ellentmondás, hiszen a hit és a tudás édestestvérek – emelte ki a miniszter. Mint mondta, nem technokratákat kívánnak nevelni, hanem olyan erkölcsi értékítélettel bíró embereket, akik tudják használni a tudást. A miniszter szerint már most vannak eredmények, még ha azokat egyesek el is akarják vitatni. – Bevezettük a pedagógus életpályamodellt, sorra nyerik a magyar fiatalok a diákolimpiákat, elindul újra a szakfelügyelet és azon dolgozunk, hogy a nevelésbe beleszólhassanak a szülők is, hiszen mégiscsak az ő gyermekeiket tanítjuk napról napra – hangoztatta a miniszter.

Dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője, honvédelmi miniszter személyes hangvételű beszédet mondott. – Arra kérem önöket, hogy hadd szóljak most úgy, mint hálás szülő, hiszen két leánygyermekem, Júlia és Borbála ebbe az iskolába jártak. Bár azóta az épület új, a magas színvonalú oktató-nevelőmunka továbbra is jellemzője az egyházi intézménynek, amely nagyon fontos része városunknak – húzta alá a miniszter. Hozzátette, nagyon hálás Konkoly István egykori megyéspüspöknek, aki nagy erőkkel irányította az intézményben zajló szakmai programot. A miniszter köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a mostani sikerhez.

A beszédeket követően Veres András megáldotta az épületet, majd jelképesen átadta az iskola kulcsát Englert Zsoltnak, az intézmény igazgatójának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!