Életmód

2015.08.16. 10:55

A tapasz hatékony segítség fájdalom ellen

A kineziológiai tapasz rugalmas pamut szalag, amelyet a bőrre ragaszthatunk, hogy segítségével mielőbb mellékhatások nélkül csökkentsük a fájdalmat és a mozgáskorlátozottságot.

Tóth B. Zsuzsa

Halász Dániel sportrehabilitációs edzőtől megtudtuk, a speciális tapasz egyik felülete ragasztóanyaggal ellátott, a másik pedig speciális szálelrendezésű szövet. A kinesio tape könnyen rögzíthető, jól tapad, tartós. Az általa képviselt terápia gyors módszer a mozgásszervi problémák kezelésében. Fájdalommal nem jár, viszont hatékonyan segít ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc és végtagfájdalmak kezelésekor, a mozgásszervi műtéteket követő rehabilitációt is kiegészíti.

A kineziológiai tapasz hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik. A képen Halász Dániel helyezi fel a tapaszt 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

- Erősítő, korrigáló vagy regeneráló hatást érhetünk el a tapasszal. Kémiai hatóanyagot nem tartalmaz, sőt, bőrbarát, légáteresztő anyagból készül. Mivel rugalmas, együtt mozog a test szöveteivel, nem akadályozza a végtagokat a mozgásban. Képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzít. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. A tapasz hatására az agy specifikus ingert kap, a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán. A bőr és a szövetek fellazulnak, a nyirokfolyadék áramlása intenzívebb lesz. Javul a vérkeringés, a fájdalom jelentősen csökken.

A tapasz stabilizálja az izmokat, ízületeket, valamint mentesíti a sérült szövetek terhelését. Megakadályozza az izomgörcsök kialakulását, csökkenti a gyulladások bekövetkezésének a lehetőségét. Fontos, hogy a tapaszt szakszerűen helyezzék fel a kívánt hatás érdekében. A felhelyezéshez a taping módszerekben jártas terapeuta segítségét kérjük - ajánlja Dániel. A tapaszok különböző színűek, de anyagukban megegyeznek. A színek közti különbségnek a színterápiában van jelentősége. Tudományos kísérletek is alátámasztják, hogy a színek lelki- és egészségi állapotunkat jótékonyan befolyásolhatják. Minden színnek megvan a biológiai hatása, amely használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, a mélyebb szövetek stimulálásához.

A meleg színek energetizáló hatásúak, a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, csökkentik a gyulladást. A fehér a tisztaság, egyszerűség jelképe, tisztító hatású. A pink lazító, nyugtató hatású, az izmokat ellazítja. A narancs színű tapasz serkentő, enyhíti az izom feszültségeit és görcseit. Az immunrendszert erősíti, mozgósítja a test öngyógyítását. A kék színű tapasz nyugtat, hűsít, oldja a görcsöt, csökkenti a gyulladást. A fekete erőt ad, fokozza a piros és a kék szín hatását. A bézs semleges hatású, nem feltűnő, esztétikus. A vörös tapasz aktivitást, dinamizmust sugároz, energetizál, fokozza a vérkeringést. Ajánlják legyengült izomzat, lassú vérkeringés esetén. A lila színű egyesíti a kék hűsítő és a vörös aktivizáló hatását. A zöld nyugtat, ízületi gyulladásra ajánlják. A citromsárga meleget és lelkesedést sugároz, élénkíti az idegrendszert. Jó hatású a bőrproblémákra, a reumára, az ízületi gyulladásra.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!