Sport

2015.08.17. 12:10

A kedden rajtoló öttusa Európa-bajnokságon nyolc olimpiai kvótát lehet szerezni

Székesfehérvár - A vegyesváltók versenyével rajtoló öttusa Európa-bajnokságon két-két kvótaszerzést remélnek a magyarok. Idén még nem sikerült olimpiai indulási jogot szerezni, de Angliában általában eredményesek vagyunk.

Ferencz Balázs

Demeter József volt a sportág első Európa-bajnoka

Az idei világkupa-döntőben Földházi Zsófia a negyedik lett, így nem jutott kvótához a tavaly szeptemberben térdműtéten átesett és áprilisban visszatért öttusázó. A vk-futamokon Földházi és Kasza Róbert révén szerzett érmek mellett egy bronzot gyűjtöttek a magyarok, a Harangozó Bence, Alekszejev Tamara páros jóvoltából a vegyes váltóban, akik az EB-n is rajthoz állnak. A vb-n a magyaroknak egy dobogós helyezés jutott, egy bronz a női hagyományos versenyben a Kovács Sarolta, Földházi Zsófia, Alekszejev Tamara összeállítású csapat jóvoltából. Angliában egyébként jól megy. Négy éve Gillinghamben rendeztek olimpiai kvalifikációs Eb-t. Azon a magyarok négy éremmel három arannyal és egy ezüsttel -, valamint két megszerzett olimpiai kvótával zártak. A 2000-es években a briteknél volt két világbajnokság is: 2001-ben Millfieldben három arannyal és egy ezüsttel zártak a magyarok, majd 2009-ben, Londonban két első és egy harmadik helyezéssel fejezték be szereplésüket.

Az összes eddigi Eb-t tekintve a magyarok 41 arany-, 24 ezüst- és 16 bronzérmet szereztek. A kontinensviadalok történetének első, 1987-es versenyén magyar siker született egyéniben Berlinben. Az akkori győztes, Demeter József két fia, Bence és Gergely is indul az angliai Eb-n, Bath-ban. A keddi mix-váltó után szerdán a férfiak és a nők külön stafétáznak, csütörtökön és pénteken a selejtezőket, a hétvégén a döntőket rendezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!