Életmód

2015.08.17. 11:00

Nekik is a Balaton a Riviéra: Osztrák nagyszülők és unokák együtt a népszerű üdülőhelyen

Balaton-part - A világ egyik legszebb országában élnek. Nyugdíjasok és időmilliomosok. Valószínűleg bárhova elutazhatnának, de ők mégis a Balatonon nyaralnak már évtizedek óta. A két osztrák nyugdíjas pár már unokáival is megszerettette a környéket.

Prevics Éva

Lakókocsi egy kellemesen tágas sátorral és kis előkerttel, ahol virágok teszik otthonosabbá a teret. Egy hatalmas asztal komfortos kerti székekkel, látszik, hogy az itt nyaralóknak tényleg fontos a kényelem. Egy nyugdíjas osztrák házaspárhoz érkeztünk a balatonfüredi kempingbe. A pár 27 éve tölti a nyarat itt.

Már a beszélgetés elején kiderül, hogy a jól bevált dolgokon nem szívesen változtatnak. A város mellett még a kempinghelyük is ugyanaz 25 éve. Kalcherék Karintiából jönnek minden évben a Balatonhoz. Az egész szezont itt töltik, májusban letelepülnek és csak szeptember elején bontanak sátrat. Eközben csupán néhányszor látogatnak haza, egy-két napra.

Kalcherék Karintiából jönnek minden évben. Májusban letelepülnek és csak szeptember elején bontanak sátrat. Fotó: Prevics Éva

A nyugdíjas pár azt mondja: nagyon tetszik nekik a környék, a tó, a klíma. Ennyi év alatt jól megismerték már a régiót, bejártak már szinte mindent, amit helyben érdemes. Meggyőződésük, hogy soha nem tudnák megunni a tájat és azt az élményt, amit évről évre itt kapnak. Az asszony szívesen biciklizik, a férfi pedig kedvére horgászik, bár megemlíti, hogy láthatóan sokkal kevesebb hal van manapság a tóban, mint korábban.

Nemcsak ez a változás tűnik fel azonban nekik. Végigkövették a Balaton újbóli felemelkedését, Balatonfüred fejlődését is. Az új sétány kifejezetten tetszik nekik. Kalcheréket nyáron meglátogatják gyermekeik és unokáik is Balatonfüreden, akik, mondhatni, szintén és gyorsan a térség rajongóivá váltak.

A pár évtizedes nyaralásai alatt szoros barátságokat is kötött az üdülőövezetben. A Doppelhofer nyugdíjas házaspár szintén Ausztriából, Stájerországból érkezik minden évben Balatonfüredre. A két pár itt ismerkedett meg tíz éve, azóta sok időt töltenek együtt nyaranta. Beszélgetnek, kártyáznak, esznek-isznak kedvükre. Doppelhoferéknél ottjártunkkor épp jelen voltak az unokák is, akik meglátogatták a nagyszülőket a pihenésük alatt. A gyerekektől megtudtuk, hogy ők is nagy Balaton-rajongók, ha tehetnék, egész nap a vízben lennének.

A többgenerációs közös nyaralásnak sok-sok árulkodó jele van. Elég csak körbesétálni a lakókocsik utcáin. A kényelmes karosszékek között ott a kerékpár vagy a görkorcsolya, a labda. Egy sátor előtt valóságos meseországot rendezett be a vendég hét törpével, lámpással és mini vízeséssel. Mindez jó bizonyítéka annak, hogy az unokakényeztetés nem csak magyar specialitás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!