Kultúra

2015.08.20. 15:35

Csipkét vertek, kenyeret sütöttek – Interaktívan ünnepeltek a Vasi Múzeumfaluban

Szombathely – Az egyházat és államot mutatta be egy kiállítás a népi kultúrán keresztül, és interaktív programokat tartottak az államalapítás ünnepének délutánján.

Bakos Ágnes

Helyben sült az új kenyér, pontosabban kenyerek a Vasi Skanzenben. Mészáros László pék először vállalkozott kenyérsütésre kemencében. Nagyon izgult, hogy jól sikerüljön az egy- és a kétkilós méretű kenyér is. Mint mondta, egy sütőben egészen más, sokkal könnyebb dolgozni a hővel, mint egy autentikus kemencében a parázzsal beállítani a sütési hőfokot.

Csipkekelmék is díszítették a délutánt és a vállalkozó kedvűeknek Iván Linda csipkekészítő mutatta meg a gyönyörű csipkék titkát. Az biztos: rengeteg türelem és koncentráció, meg persze kézügyesség szükségeltetik a tökéletes csipkéhez.

– Aki elvéti a mozdulatot, az új mintát talál ki – így vigasztalta az alkalmi csipkekészítőket a profi.

Az államalapítás történelmi idejét idézve készültek bőrből tarisznyák, miközben az egyházat szimbolizálva a szomszédos műhelyben szenteltvíz-tartót formázhattak az érdeklődők agyagból.

A szombathelyi érdeklődők mellett egy lengyel gyerekcsapat is bekapcsolódott a munkálatokba csütörtök délután.

Az állam és az egyház megmutatkozását az egykori népi kultúrában egy kiállítás tárta az érdeklődők elé.

– A huszadik századig alig-alig érhető tetten az állam, csupán a hitelesített, elfogadott mértékegységek edényein látunk címert, meg persze háború idején volt fontos szerepe az államnak a népi életben – sorolta Horváth Sándor néprajzkutató, a Savaria Múzeum néprajztudományi osztályvezetője.

Az egyház állandóan jelen volt a népi kultúrában, anélkül gyakorlatilag nem is voltak mindennapok – ezt is bemutatja a kiállítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!