Vértesacsa

2015.08.25. 13:20

Egy kis vérpezsdítő folklór

Vértesacsa, Helsingborg - Zúgott a vastaps a sportcsarnokban, szinte felrobbant a ház a magyarországi német nemzetiségiek fellépésekor. Európa szögleteiből 6700-an vitték folklórjukat Svédországba.

Zsohár Melinda

Sajátos nemzeti képződmény a kárpát-medencei nemzetiségiek folklórja, hiszen óhatatlanul ötvöződtek az eredeti motívumok a befogadó haza hatásaival. A német nemzetiségiekre is hatott a magyar virtus és temperamentum, erről meggyőződhetünk magunk is, ha együtt mulatunk. Az 1973-ban alakult Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport nyolcadmagával vett részt hazánkból az európai néptáncosok és népzenészek nagyszabású fesztiválján, az idén 52. Europeadén, Helsingborgban.

Az 1973-ban alakult Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport nyolcadmagával vett részt az európai  néptáncosok fesztiválján
Fotó: Kara Nikoletta

Úgy alakult, hogy csak német nemzetiségiek utaztak a találkozóra tőlünk, a vértesacsaiak mellett Pécsről, Dunakesziről, Szomorról, Mórról, Zsámbékról, Mányról és Solymárról kaptak meghívást a részben önköltséges bemutatóra. A Blaumann Helga vezette acsai tánccsoport kétszer járt Olaszországban (Bolsanóban és Padovában), s egyszer a lengyelországi Kielcében megtartott Europeadén, 2017-ben Finnországba készülnek, mondta el Kara Nikoletta a Vértesacsáért Egyesület elnöke. Ez utóbbi civil szervezet és az önkormányzat segítségével sikerült a nem kevés útiköltséget előteremteniük.

Helsingborg szép kis város, németes-dános építészeti jelleggel. Komphajóval keltek át Dániából Svédországba az előző napon Berlinben megszállt magyarországi csoportok. Egy nagy sportcsarnokban tartották a gálát, a sportpályán kijelölt hat színpadon álltak fel a különböző országok táncosai, s aki éppen szerepelt, fénybe borult, a többiek sötétségben várták a sorukat. A magyarországi német nemzetiségiek a környei Schwowischi Buam nevű zenekarral egyszerre vonultak fel, s belecsaptak a vígságba. Szinte felrobbant a hatezer fős sportcsarnok, olyan hangulatot varázsoltak a táncosok és zenészek! A nemrégiben elhunyt pilisvörösvári Wenczl József Döngölős polka című táncszínház jellegű koreográfiája, a vérpezsdítő zene, a dinamikus tánc, s a látványos népviselet megtette a magáét (Vértesacsán a három Tarczai nővér varrja a szép öltözékeket a csoportnak).

Svédországban is sok a migráns, a magyarok szállását egy ízben megdobálták, de ők nem vették fel a kesztyűt, bár nem tudták, miért érte őket a támadás. A köztudomásúlag toleráns országban is élesedik a helyzet, ezt érzékelték ilyen rövid idő alatt is. A vendéglátás és a szervezés példás volt, a hangulat magával ragadó a fesztivál idején mindenütt. A vértesacsaiak több alkalommal szabadtéren is énekeltek, táncoltak, mindig nagy csődület támadt körülöttük. Az egykori svéd királyi nyári rezidenciát is meglátogatták, Európa-szerte nevezetes parkját megcsodálták, s ott is táncoltak egy fergetegest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!