Olvasó

2015.08.27. 12:15

Könnyebb is lehet az iskolatáska

Halimba - Gyógytestnevelőként iskolakezdés előtt az alábbi tanácsokkal tudok szolgálni az iskolatáska választásával kapcsolatban.

Civil Tudósítónktól

...Egy hét és újra megszólalnak az iskolákban a tanulás kezdetét jelző csengők. Lassan itt az ideje, hogy újra előbányásszuk a sarokból csemeténk három hónapja nagyívben odarepített iskolatáskáját, és megvizsgáljuk alkalmas-e még a rendeltetésszerű használatra! Gyógytestnevelőként és gyakorló szülőként az alábbi jótanácsokkal szolgálhatok a még választás előtt álló szülőknek.

Az új darab vásárlásánál a dizájn mellett feltétlenül ügyeljünk az alapvető egészségvédelmi, illetve praktikussági szempontokra is. A boltok polcain hatalmas a kínálat a puhától a merevig, az egyfakkostól a többrekeszesig, az egészen olcsótól a tíz-húszezer forintosig. Bár kétségkívül nem könnyű ellenállni a Pistikének is ilyen van típusú kérlelésnek, próbáljuk meg a gyereket meggyőzni arról, hogy más alapján kell döntenünk.

Padi Noémi másodikos lesz, a papírboltban táskát választ
Fotó: Györkös József

A legfontosabb, hogy a táska még ha alaposan meg is van tömve a lehető legkevesebb terhelést rója a fejlődésben alakulásban lévő gerincoszlopra. Ortopéd szakorvosok szerint a jó iskolatáska a hegymászó hátizsákhoz hasonló. Van derékpántja, és ha ez, és a hátpántok is jól vannak beállítva, akkor főleg a csípőkre és a lábakra esik a súly, a gerinc pedig tehermentesítődik. Két vállon kell hordani, és nem egy vállra vetve. A jó táska pántjai párnázottak és állíthatók. A pántok szélessége ideálisan körülbelül négy centiméter. Ha ennél sokkal szélesebb, akkor a karokat súrolhatja, ami fájdalmat okozhat, ha pedig keskenyebb, akkor vághatja a gyermek vállát a nagy súly miatt.

Az iskolatáska kiválasztásánál fontos szempont az is, hogy maga a darab lehetőleg könnyű legyen. Az optimális, az, ha a gyerek a legfeljebb a testsúlyának tíz százalékát viszi. A táska anyaga és a varrásai legyenek strapabírók, legyen megerősítve a fülénél.

Lehetőleg legyen vízhatlan, és legyen benne sok rekesz. Csatja, cipzárja jól záródjon. Kisebbeknél ahol felszerelés ziláltsága, a szamárfülek miatt a tanító néni még szigorú dorgálásban részesít , válasszunk merevfalú darabot, így kevésbé kell tartani a könyvek összegyűrődésétől. A közlekedés biztonsága érdekében legyen rajta fényvisszaverő csík, és jó az is, ha van rajta hely a név és a cím rögzítésére.

Szerző: Schvarczkopf Anita




Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!