Videoton

2015.08.27. 19:45

Videoton FC: búcsú az Európa-ligától, kettős vereséggel

Székesfehérvár - A Videoton kettős vereséggel búcsúzott az Európa-ligától, így augusztus 27-én véget ért az európai kupaporond a magyar együttesek számára.

Káldor András

Feczesin Róbert Kádár Tamás személyében kemény őrizetet kapott, nehezen tudott tőle szabadulni
Fotó: Simon Erika

Nem tudni, hogy a múlt heti, Poznanban lejátszott első mérkőzés után mennyit csuklott Bernard Casoni a Videoton ex-mestere, de szinte biztosra vehető, hogy kisebb rohamot kaphatott. Nem véletlenül, mert a szurkolók nem kímélték az internetes fórumokon a mérkőzés előtt néhány nappal távozó szakembert, összes felmenőjét megemlítve nem tudják megbocsátani, hogy tönkretette szűk két hónap alatt a regnáló magyar bajnokot. Ő nem valószínű, de bizonyára sokan emlékezhetnek ifjúkoruk egyik kedvenc társasjátékára, mely a most mutasd meg fantázianevet viselte. Ez a játék kiváló agytorna, segít feleleveníteni régebbi ismereteket. Nehézségi foka lényegében a feladványok nehézségétől függött. Valahogy hasonló érzés uralkodott el sokakban, amikor kifutottak a fehérvári legények a már sok nagy csatát Sóstói stadion gyepére. Pető Tamás a Casoni helyét ideiglenesen elfoglaló megbízott vezetőedző mindenesetre optimistán nyilatkozott. - Mindent megteszünk annak érdekében, hogy emelt fővel jöhessünk le a pályáról. A sok sikertelenség után az öltözőben a hangulat önmagában jó, felszabadultak a játékosok, bár azért van bennük egyfajta bizonytalanság önmagukkal szemben az utóbbi időben sok kudarc érte őket, és ez természetesen nem adott pluszt, de próbáljuk őket kirángatni ebből az állapotból. Nagyon kíváncsiak voltunk sikerül-e ez, és tényleg hosszú hetek után végre át tud-e lendülni a társaság a holtponton. A poznani 0-3 ismeretében valljuk meg, sok veszítenivalójuk nem volt, kétezer néző bízott abban, hogy talán a most megmutatják, és olyan teljesítménnyel rukkolnak ki, amely valamelyest gyógyírt jelenthet az utóbbi irgalmatlanul negatív időszakra. A piros-kékek mindenesetre soha nem látott összeállításban futottak ki, és először ülhetett le tétmeccsen a kispadra Rudolf Gergely.

A 9. percben Feczesin Róbert megszerezhette volna a vezető gólt, a center jól tette bele a lábát egy balról érkező beadásba 5 méterre a kaputól, a labda a rövid alsóba pörgött volna, de Jasmiin Buric bravúrral szögletre mentett. A folytatásban nehezen bontakoztak ki a fehérvári támadások, a lengyelek jól lezárták a területeket, nem adtak lehetőséget a kombinatív játékra. Mivel ezután túlságosan sok minden nem hozta lázba a szurkolókat, jobb híján a bajnokcsapat győztes szakvezetője, Joan Carrillo nevét kezdte el skandálni a publikum a 32. percben. Ezen felül rendkívül szomorú volt, hogy a mintegy 800 fős Lech-táborban jó kétszer annyian drukkoltak, mint a hazai B középben. A szünet után sem változott túlságosan sokat a játék képe, a Lech célfutballt játszott, jól tartották a labdát, a levegőben korlátlan úrnak bizonyultak hátvédjeik. Más kérdés, hogy igazából nem volt nehéz dolguk, mivel a fehérvári beadások rendre nem jutottak el a címzettekhez, mert vagy túl mélynek, vagy túlságosan laposnak, bizonyultak. Aztán jött a fekete leves, az 57. percben előreívelt szabadrúgást követően Kees Luijckx elfejelte a labdát a kifutó kapus mellett, a túloldalon érkező Tomasz Kedziora pedig az üres kapuba lőtt. 0-1.

Teljesen megérdemelten, kettős győzelem jutott be az Európa Liga csoportkörébe a Lech Poznan együttese, a szomorú magyar futball valóságot, pedig jól tükrözte a Videoton vesszőfutása.

Nincs mit kertelni, a tavalyi bajnokcsapat biztosan vette volna ezt az akadályt, és most az illetékeseknek el lehet gondolkozni azon, hogy miért történtek zsinórban rossz döntések. A játékosokat sem felmentve, mert azért ők is vastagon benne vannak ebben a búcsúban...

Videoton FC - KKS Lech Poznan 0-1 (0-0)

Székesfehérvár, 2814 néző

Vezette: Johannesson (Nilsson, Hallberg svédek)

Videoton FC: Danilovics Szolnoki, P. Vinícius, Juhász R., Fejes A. Luijckx (Simon Á, 57.), Trebotic Koltai (Gyurcsó, 58.), Kovács I., Ivanovszki Feczesin (Rudolf, 70.). Megbízott vezetőedző: Pető Tamás

Lech Poznan: Buric Kedziora, Kaminski, Kádár, Douglas Tralka, Dudka Formella, Hämäläinen (Holman, 72.), Pawlowski (Lovrencsics, 74.) Thomalla (Kurbiel, 81.). Vezetőedző: Maciej Skorza

Gólszerző: Kedziora,

Sárga lapok: Fejes A., Luijckx illetve Thomalla, Formella

Továbbjutott: a Lech Poznan 4-0-as összesítéssel

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!