Őriszentpéter

2015.08.29. 09:40

Szeretnék, ha több külföldi látogató érkezne az Őrségbe felfedezni a tájat

ŐRISZENTPÉTER - A tapasztalatok szerint az Őrséget egyelőre nem fedezték fel a külföldi turisták. A rendezvényeken azért néha lehet idegen szót hallani, de a táj szépsége és különlegessége még nem fogta meg a külföldi vendégeket. Azon dolgoznak a helyiek, hogy ez a jövőben megváltozzon.

Bajdó Bettina

Sülyi Péter, a Hétrétország főszervezője vetette fel korábban a problémát, hogy kevés a külföldi látogató a rendezvényen. A fellépők között megvalósították a határok nélküliséget, hiszen idén is érkeztek Szlovéniából, Ausztriából fellépők, cseh alkotó munkáit is lehetett látni. A tapasztalat azonban az, hogy a rendezvényt nem látogatják a külföldiek. Hétrétország közönsége Szentgotthárd, Szombathely, Zalaegerszeg, Nagykanizsa környékéről érkezik. Céljuk, hogy a határon túlra is eljussunk, vagy onnan jussanak el hozzájuk. Ezért fesztiválkalauzuk elérhető volt német, szlovén és angol nyelven is. A jövőben erre még nagyobb hangsúlyt fektetnek s próbálják átcsalogatni a látogatókat.

Őr Zoltán polgármester szerint van némi pozitív elmozdulás ez ügyben.

– Megjelentek a külföldi turisták az Őrségben, de egyelőre kevesen vannak – folytatta a polgármester. – A programjaink népszerűek a határokon túliaknak is, ide szívesen ellátogatnak. Bár a tapasztalat itt is inkább az, hogy Szlovéniából a magyar ajkúak jönnek hozzánk. Két éve például a tökfesztiválon egy osztrák rádiónak adtam interjút, nekik akkor nagyon tetszett ez a rendezvény. Jelezték, hogy szerintük erre lenne igény osztrák oldalról is, biztosan többen jönnének, ha nagyobb reklámot kapna. Nekünk is dolgunk van ezzel, hiszen ki kell lépnünk a saját komfortzónánkból.

Az Őrségi Vásár mindig sok érdeklődőt vonz, emiatt még határon túlról is érkeznek nemcsak látogatók, hanem árusok is Őriszentpéterre Fotó: Szendi Péter

Az Őrség 2007-ben megkapta az Európai Unió Éden-díját. Ezzel a tájegység bekerült Európa 10 kiemelt turisztikai célpontja közé. A szabadidő eltöltésének számos lehetőségét kínálja a környék, legyen szó kerékpározásról, túrázásról, kulturális barangolásról vagy a népi mesterségek felfedezéséről. Az Európai Fesztivál Szövetség pedig még május végén döntött a Hétrétország nemzetközi minősítéséről. Az őrségi rendezvény az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért programon belül indult a megmérettetésen, ahol ezen kívül még több hazai fesztivál szerepelt eredményesen. A díjazottakat egy online és egy nyomtatott fesztiválkalauz mutatja majd be. Ez a kalauz segít abban, hogy a fesztiválok átléphessék a határokat, és hogy új kapcsolatokat teremthessenek a fesztiválszervezők és a közönségük között. A verseny ezzel még nem zárult le, a minősítést kapó fesztiválok közül választja ki majd a zsűri a díjazottakat. A legjobb európai fesztiváloknak ez év szeptemberében Párizsban adják majd át az elismeréseket.

– Az Európai Béketúra során is érkeztek hozzánk vendégek Kanadából, Izraelből, Ausztráliból – emelte ki Őr Zoltán. – Igaz, hogy csak egy napot töltöttek nálunk, de nagyon tetszett nekik az Őrség. A nemzetközi elismerések, amelyeket kaptunk, biztatóak, hiszen ajánlólevelek lehetnek. Nekünk is tennünk kell azonban azért, hogy több külföldi érkezzen ide. Fejlesztéseken gondolkodunk folyamatosan. A közfoglalkoztatási programban túraútvonalakat alakítottunk ki a helyi sajátosságra építve. Két szakaszt már ki is tábláztunk, rendbe tettük a gyalogos részeket. Ezenkívül szeretnénk pályázatokon is indulni. Ausztriában például népszerű és nagy hagyománya van a kerékpározásnak, ott mindenütt kiépített kerékpárutak találhatók. Ebben nekünk még fejlődnünk kell, de jó az irány. A marketingre is nagyobb hangsúlyt fektetünk a jövőben, a belföldi piacokon jók vagyunk, az idegen nyelvű reklámokon is el kell gondolkodnunk.

A hasonlóságnak hátrányai is vannak

Dr. Markovics Tibor, az Őrségi Nemzeti Park igazgatója pontos adatokkal is szolgált: a látogatók között az öt százalékot sem éri el a külföldiek aránya. Nem fedezték fel az Őrséget a külföldiek, ez tény – hangsúlyozta az igazgató.

A szalafői Pityerszeren tavaly 22 ezer látogatójuk volt, minimális a külföldiek száma. Több felmérés is készült, ebből kiderült, hogy a külföldiek aránya 5 és 10 százalék között mozog átlagosan évente. Pedig a szlovén és az osztrák nemzeti parkokkal nagyon jó a kapcsolatuk, ott működik a határok nélküliség. Ám a Szlovén Goricko Tájvédelmi Körzet nagyon hasonlít az Őrségi Nemzeti Parkra, valószínű, hogy emiatt nem jönnek át, hiszen helyben is megtalálnak mindent. Jövőre szeretnének egy pályázaton elindulni, hogy ki tudjanak jutni egy szlovén turisztikai találkozóra és népszerűsíteni tudják a parkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!