Sport

2015.08.29. 08:25

Strandröplabda bajnokság Zalaegerszegen - Csak a strandszezon ért véget

Továbbra is népszerű a strandröplabda Zalaegerszegen, de elengedhetetlen a fejlődés is és egy homokaréna létrehozása. Mindezt Merth Attila, a ZTE RK elnöke mondta, amikor megkerestük, hogy értékelje az idei szabadtéri szezonjukat és persze szóljon távolabbi terveikről.

Jóna István

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a ZTE RK és az Aquacity szervezésében a nyári strandröplabda bajnokságot. A tapasztalatok nagyon pozitívak, hiszen a kezdetek óta sokat fejlődött ez a bajnokság. Az idei év a csúcsokról szólt, hiszen 55 páros versengett a homokon a három forduló alatt. A tapasztalatairól Merth Attila a ZTE RK elnöke számolt be lapunknak.

- Folyamatos a fejlődés, mind létszámban, mind pedig színvonalban - hallottuk tőle. - Nagyon jó hangulatú és kemény csatákban dőlt el a legjobbak kiléte az idei szabadtéri szezonban. Ebben az évben is fordulónként díjaztuk a legjobbakat, valamint a legvégén összetett bajnokokat is hirdettünk.

Az idei torna már országos hírűvé is vált, mivel budapesti és dunaújvárosi párosok is szerepeltek a zalai és környékbeli települések sportolói mellett. Az irány tehát nyitni az országos ismertség felé.

- Próbáljuk minél jobban propagálni a versenyeinket és a röplabdás berkekben terjeszteni a nyári lehetőséget - folytatta ezzel Merth Attila. - Az Aquacity is nagy segítséget nyújtott ebben, hiszen folyamatosan hirdette platformjain a versenyeinket. A visszajelzések jók, sőt igény mutatkozna több forduló szervezésére is.

A nyári tornákon érthető módon a hölgyek versenyei mindig látványosabbak, s ez így volt az idén is... Fotó: Katona Tibor

Felvetőik a kérdés, hogy az NB II-ben szereplő férfi csapat tagjainak hasznosak-e a nyári megmérettetések és nem félnek-e az esetleges sérülésektől.

- Amatőr csapat lévén a bajnokság végeztével nyáron mindenki szabadságon van. A teremben edzhetnénk, de mint az idei nyár is mutatja, nagyon meleg van ilyenkor odabent. Az Aquacityvel, a ZTE RK új elnöksége megállapodást kötött és a játékosok esténként, edzés gyanánt használhatták a homokos pályákat. A bajnokság pedig továbbra is a versenyeztetés fontos része, hiszen így mindenki éles maradhat a terembajnokság kezdetéig. Azaz, a nyári folyamatos sportolást követően, nem leeresztve kezdődhet a felkészülés a következő szezonra.

Merth Attilával a fejlődés lehetőségéről is beszélgettünk és elmondta, hogy a pályák minősége nagyon jó, de ahhoz hogy nemzetközi versenyeket, vagy, hogy az országos strandröplabda bajnokság helyszíneinek egyikét jelenthesse Zalaegerszeg, ahhoz fejlesztésre lenne szükség. Egy úgynevezett homokaréna létrehozására már tettek lépéseket.

- Évek óta a sürgetem az Aquacityben létrehozható versenypályát, ami nem csak sportszakmailag, hanem turisztikai szempontokból is sokat jelentene a városnak. Eddig mindig az anyagiak hiányoztak, mivel valamilyen más fejlesztés előnyt élvezett az arénával szemben.

Mert Attila elmondta, hogy a Magyar Röplabda Szövetségben folyamatosan napirenden van ez a téma, és ha a pálya megvalósulna, semmi akadálya nem lenne az országos strandröplabda bajnokságba való bekapcsolódásra. A fejlesztés nem lenne öncélú a röplabdások részéről, hiszen ez a homokaréna a strandfoci és kézilabda szerelmeseinek is lehetőséget nyújthatna a kikapcsolódásra, vagy versenyek rendezésére.

- Két évvel ezelőtt a szövetség titkára ellátogatott hozzánk, s már akkor felmerült ez a fejlesztés ötlete és örömmel fogadták a terveinket. Közben az egyeztetés is megtörtént a labdarúgókkal és a kézilabdásokkal, akik szintén támogatják az aréna létrejöttét - mondta Merth Attila.

Merth Attila: Vannak terveink és elképzelésünk a jövőt illetően Fotó: a szerző

Ám most véget ért a nyár és a szabadból a terembe költöznek át a röplabdások.

- Szeptember elején kezdődik a férfi felnőtt csapat felkészülése tért rá az elnök a teremváltozatra, de maradva a sportágon belül.

A felnőttek mellett a juniorok is az NB II-ben szerepelnek. Örömteli, hogy a hölgyek is egyre többen vannak és ősszel már teremben is elkezdik az edzést. Ők egyelőre még csak tornákon szerepelnek, de ha minden kedvezően alakul és a motivációjuk is megmarad, akkor a Dunántúli bajnokságban idővel bemutatkozhatnak.

Zárásként a röplabda klub elnöke egy személyes történetet is megosztott velünk. Augusztus 25. és szeptember 3. között rendezik a XX. Szervátültetettek Világjátékát Argentínában. A férfi röplabda csapat címvédőként érkezett a tornára, ám a paralimpia bizottságban kirobbant botrány miatt a támogatási rendszer némileg megingott. A röplabdacsapat úgy volt, hogy nem is utazik, de végül minimális létszámmal elindulhattak a világjátékokon. Ennek a csapatnak eredetileg tagja volt a zalaegerszegi Merth Attila is, aki mérlegelve a helyzetet, tüdőtranszplantált lévén átadta a szereplés lehetőségét másnak. Ilyen előjelek után is bronzéremig jutott a csapat az angolokat legyőzve a bronzmeccsen. Merth Attila elárulta, habár nem volt ott a világversenyen, egy bronzérmet mégis kap majd, mivel a csapat szövetségi kapitánya a közösen végzett munka elismeréseként, és köszöneteként eljuttatja hozzá az értékes bronzérmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!