Jégkorong

2015.09.01. 18:12

Acélbikák: mérlegen az elmúlt egy hónap

Dunaújváros – Egy hónapja készülnek a dunaújvárosi hokisok jégen, hazai környezetben, a Dunaújvárosi Jégcsarnokban. Minden korosztály pályán volt. A jövő heti MOL Liga rajt előtt, és az iskolakezdés apropóján talán érdemes egy kis összegzést tartani.

Agárdy Csaba

Gazdag program volt egész augusztusban Dunaújvárosban. A MOL Ligás felnőtt csapat negyvenhárom játékossal kezdte el a hónap elején a felkészülést. Az utánpótláscsapatok egész hónapban napközis rendszerben, napi három-négy edzéssel gyűjtötték az erőt a szezonra. Emellett itt vendégeskedtek a szegediek, és itt tartották meg éves edzőtáborukat a magyar játékvezetők, akiknek vendége volt két török, két szerb és két egyesült erab emirátusbeli játékvezető is. Talán az utóbbi két sportember itt tartózkodását kuriózumnak is tekinthetjük, hiszen a két vendég közül egy hölgy volt, aki csadorban végezte a feladatokat.

Kezdjük a zászlóvivőknél, a MOL Ligás felnőtt csapatnál. A jégkorong szurkolók előtt ismert az a tény, hogy a kétszeres MOL Liga győztes csapat főszponzora, a Docler Holding tavasszal kiszállt a jégkorong támogatásából. Ebből adódóan nagyon nehéz helyzetbe kerültek az Acélbikák. Sokáig még az is felmerült, hogy el sem tudnak indulni a MOL Ligában.

Azonban a klub vezetése „csodát tett”, a DAB ott lesz a MOL Liga rajtján szeptember 11-én, amikor a Brassót fogadják. A csapat negyvenhárom játékossal kezdte meg augusztus 3-án a jeges felkészülést, legyünk reálisak: a mennyiség távolt állt a minőségtől, de ne fanyalogjunk, hiszen öröm magában már az is, hogy továbbra is lesz felnőtt jégkorongcsapata Dunaújvárosnak. A kanadai Lee Gilbert vezette társaság három edzőmérkőzést játszott, a Debrecent megverte 5-3-ra, majd a Fraditól kikapott 3-1-re, és a Lévától 9-5-re.

A DAB szerdán ismét pályára lép, 18.15 órakor a Lévát fogadja. Persze a többi MOL Ligás csapat sem tétlenkedik, mindenhol nagy volt a játékosmozgás és minden csapat egyre-másra játszotta a mérkőzéseket. Ezek alapján talán nem nagy bátorság kijelenteni, az idén nem lesz a MOL Liga olyan kiegyensúlyozott, mint az elmúlt években. A címvédő Miskolc most is nagyon erősnek tűnik, ugyanúgy mint a trónkövetelő Újpest. Az újonc MAC-Budapest nagyon komoly szponzori háttérrel igencsak megerősödött és a Fehérvár MOL-csapata sem tűnik gyengének. Elég ha csak két nevet említünk meg a játékosai közül: náluk véd majd Janis Kalnins, a lett válogatott kapusa, aki néhány hónapja még a DAB bravúrt bravúrra halmozó kapusa volt. Leigazolták az amerikai liga, a WHL korábbi gólkirályát, Mitch Holmberget. A Debrecen pillanatnyilag sötét lónak számít, hiszen nem tudni, hogy milyen játékerőt képviselnek az orosz légiósaik. Ugyanígy nehéz megítélni, hogy a Brassó milyen játékerőt képvisel majd, hiszen náluk anyagi problémák nincsenek, viszont információink szerint az önkormányzatuk nem engedélyezi légiósok szerepeltetését. Első ránézésre a DAB a Csíkszeredával és a Ferencvárossal képvisel azonos játékerőt, vagyis az idén mások az elvárások a csapattal szemben, a rájátszásba való bekerülés nagy bravúr lenne.

A dunaújvárosi utánpótlás is teljes erővel készült a szezonra, az edzőtáborok tapasztalatait Vladimír Babic utánpótlás vezetőedző foglalta össze.

– Az elmúlt években az augusztust úgy terveztük meg, hogy sok meccset, sok tornát rendeztünk, a mérkőzéseken volt a hangsúly. Ezúttal azonban változtattunk, mivel a bajnokságokban rengeteg mérkőzés vár a játékosokra, ezért úgy döntöttünk, hogy a sok és minőségi munkára fektetjük a hangsúlyt. Az utánpótlás-csapataink szinte az egész augusztust napközis rendszerű edzőtáborban töltötték. Persze azért játszottunk edzőmérkőzéseket is, hogy fölmérjük, hol is tartunk. Meg egy-egy mérkőzés színesíti a programot. Vladimír Babictól megtudtuk, hogy kilencven gyerek dolgozta végig az augusztust a miniktől a serdülőkig. Minden korosztály munkájával elégedett, csak az előkészítőknél (U12) lát hiányosságokat, mivel az ő korosztályukban alacsony volt az edzéslátogatottság. A legjobb edzéslátogatottság pedig az U10 (mini) és a kölyök (U14) korosztályokban volt. Az U8, U10, U12-ben Vladimír Babic, Jávorics Gábor, Kis Attila és Palkó Dorka, az U14 és U16-nál pedig Peterdi Imre és Strenk Hunor irányította a szakmai munkát Szeptemberben elkezdődik a bajnoki szezon. Arra a kérdésünkre, hogy milyen eredményekre számít Babic edző, így felelt: – Az akadémiákkal nem tudunk versenyre kelni, ők az ország minden pontjáról szedik össze a játékosokat. A fehérváriak sajnos tőlünk is elviszik a legjobbakat, de a többiekkel versenyképesek leszünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!