Veszprém

2015.09.02. 16:59

Vágfalvi 90 éves

Veszprém - Vágfalvi Ottó festőművész kilencvenéves idén. Ebből az alkalomból nyílik kiállítása szeptember 11-én a Dubniczay-palota Várgalériájában.

Balla Emőke

Vágfalvi Ottó 1925. augusztus 30-án Szerencsen született. Első önálló kiállítását 1950-ben rendezte. Azóta résztvevője a veszprémi és Veszprém megyei művészeti életnek. Évtizedek alatt itthoni és külföldi tárlatain megismerte, megkedvelte a hazai, az európai és a tengeren túli közönség is.

A balatoni tájak élete témájává, Balatonfűzfő otthonává lett. Természetközelségében gyökeredzik valóságlátása. Tér és időtlenség sugárzik mély kékjeiből, aranysárgáiból, meleg barnáiból. Otthonos a színek világában, jól gazdálkodik azok erejével, a homály finom árnyalataival. Képeiben végtelen távlatot ad. Művein az ember-lét örök kérdéseinek megkomponálása látszik, amelyhez a kérdéseket a festő és a táj együttesen fogalmazza meg. Nemcsak festőként, hanem tanárként is jelentős Vágfalvi Ottó munkássága. 1957–1978-ig a balatonfűzfői művelődési ház igazgatója, a képzőművészeti szakkör alapítója és egyben vezetője is volt.

A tárlatnak lehetett volna a Hommage á Vágfalvi címet is adni, hiszen az ő művei mellett a tanítványok munkái is láthatók lesznek majd, ők így tisztelegnek az ünnepelt előtt. Olyan neves művészek alkotásai kerülnek a galériába, akik Vágfalvi Ottó rajzszakkörében kezdték művészeti pályafutásukat: Magyari Márton, Szotyory László, Enyedi Károly, Kelemen Marcel, Kulcsár Ágnes, Környei Ágota, Hegyeshalmi László, Vágfalvi Kata, Mészáros Imre, Piller Csaba, Mazzag István, Gaál Ágnes, Beri Szilágyi Bernadett, Kallai Sándor és Gyukli Zsuzsa.

A kiállítás szeptember 11-én, pénteken 17 órakor nyílik a Dubniczay-palota Várgalériájában, a tárlat október 25-éig látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!