Veszprém

2015.09.04. 13:22

Az anyatejes táplálást vállaló édesanyákat köszöntötték

Veszprém - A csecsemők számára a legjobb, legideálisabb és legmegfelelőbb táplálék az anyatej, egyre több édesanya ismeri fel ennek jelentőségét.

Kutasi Zsófia

Az Anyatej Világnapja alkalmából Barabásné Fehér Krisztina és Böszörményi Orsolya védőnők, szervezők olyan édesanyákat fogadtak az Agórában, akik fél éven át szoptattak illetve kizárólag anyatejjel táplálták gyermeküket. Barabásné Fehér Krisztina kiemelte, előfordulhat hogy egy kismama egészségügyi vagy egyéb ok miatt önhibáján kívül nem tud szoptatni, nem gond az sem, ha tápszert kap a kisgyermek. A csecsemők számára természetesen a legmegfelelőbb az anyatej, amellyel ideális esetben fél éven át kellene táplálni a gyermeket. Amennyiben hat hónapig kizárólag anyatejet kapnak, az biztosítja számukra a szükséges tápanyagokat, védőfaktorokat a fejlődéshez.

Az Anyatejes Táplálás Világnapja augusztus elsejére esik, azonban a szervezők a szeptember eleji időpontot találták a megfelelőnek a köszöntéshez.

A védőnők a 2014-es évről készített felmérése alapján elmondható, hogy növekszik a városban azon édesanyák száma, akik előtérbe helyezik az anyatejes táplálást. Egyre inkább elterjed a köztudatban is, hogy az első fél év a legideálisabb időszak a szoptatáshoz, amely alatt a csecsemők fejlődése is optimálisan biztosítható. Barabásné Fehér Krisztina elmondta, minden kismamának más az anyateje, amelynek összetétele a gyermek igényeihez igazodva változik a szoptatás alatt is. Tanulóidőre van szüksége a babának és a mamának egyaránt, amíg kialakul hogyan zajlik nap mint nap ez a tevékenység. A szakember örvendetesnek tartja, hogy a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház bababarát kórház, ami azt is jelenti, hogy szülés után, amennyiben lehetséges, mellre teszik az újszülöttet, amely korai időszak nagyon fontos a gyermek és az anya szempontjából is.

- Veszprémben jó gyermeket vállalni, kismamának lenni és felnőni - mondta Porga Gyula polgármester a programon. A polgármester a város legmosolygósabb rendezvényének nevezte az eseményt, valamint megköszönte az édesanyáknak, hogy gyermeket vállaltak. Elmondta, az anyaság minden szépsége mellett nagy felelősség is egyben. A megyeszékhelyen 2015-ben többen születtek, mint amennyien meghaltak, ehhez a jelenlévő édesanyák is hozzájárultak. Az önkormányzat olyan lehetőségeket teremt, melyek komfortosabbá teszik a gyermekvállalást. Büszke arra, hogy az intézmény elnyerte a családbarát önkormányzat címet; az elismerés mellett ezen az úton akarnak továbbhaladni. Az Agórában a kismamákat virággal és ajándékkal is köszöntötte a polgármester, miközben Kloó Bernadett óvónő gyermekdalokat énekelt.

A programon a résztvevők számos tanácsot, ötletet is kaptak a szülés utáni időszakhoz. Előadásokat hallgathattak többek között a testedzésről, alakformálásról és az egészséges táplálkozásról. Tőkés Renáta, okleveles kangatrainer arról beszélt, hogyan lehet feszesíteni, edzeni a problémás testrészeket, többek között a hasat, valamint bemutatót is tartott. Bressel-Klein Annamária védőnő szoptatási szaktanácsadást tartott az anyukáknak. Elmondta, sok édesanya aggódik amiatt, hogy elegendő-e a teje, a félelmek azonban a legtöbbször alaptalanok, a gyermek igényeit, szokásait érdemes szem előtt tartani. Emellett volt baba- és gyermekhordozási tanácsadás, babamasszázs, fitoterápiás tanácsadás, testzsírszázalék mérés, speciális technikák és ismertető motivációs tréningről.

- Ábel az első gyermekünk és már a születése előtt készültem arra, hogy csak szoptatni fogom, mert az anyatej  fontos a tápanyagok, valamint a kapcsolat, kötődés kialakulása szempontjából is – mondta a harminckét éves veszprémi Gyenes-Kontra Mónika, aki kisfiával Gyenes Ábellel érkezett a rendezvényre. A kismama járt szülés felkészítő tanfolyamra, ahol sok biztatást kapott és a szülésznő is felhívta a figyelmet az anyatej jótékony hatásaira. Mónika lélekben készült a szoptatásra. A szülést követően a kórházban még picit izgult, azonban minden rendben zajlott ezen a téren is. Nővéreitől szintén hasznos tanácsokat kapott. Úgy véli elsősorban a babától függ, meddig tart a szoptatási időszak, Ábelt tizenöt hónapos koráig szoptatta, ez után a gyermek azt már nem igényelte.  A kismama már a második gyermekével várandós a tapasztalatai alapján optimista a szoptatással kapcsolatban is.

A szakemberek egyöntetű véleménye, hogy a szoptatás és az anyatejes táplálás a leghatásosabb védelem a fertőzések, betegségek elkerülésére. Emellett egy különleges kapcsolatot is kialakít anya és gyermeke között.Ezt a szoptató édesanyák is megtapasztalják. A szoptatás a gyermekre és az anyára egyaránt jó hatással van. A kisgyermek számára az anyatej a legtökéletesebb, legemészthetőbb táplálék. Számos jótékony hatása közül kiemelhető, hogy védi a fejlődő szervezetet a fertőzésekkel szemben, mivel rendkívül hasznos immunanyagokat, védőfaktorokat tartalmaz.

Az édesanyák egészségére szintén jó hatással van a szoptatás; kutatások kimutatták, hogy az csökkenti a mell-, petefészek- és csontrák kialakulásának a kockázatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!