Gazdaság

2015.09.06. 14:14

Aratnák a napraforgót, ha engedné az időjárás

Alig haraptak bele az első napraforgó táblákba a kombájnok, a péntek éjszaka megérkezett, s szombatra virradóra megismétlődött csapadék miatt máris pihenőre kényszerültek.

Dávid Erzsébet

Eláztatta a táblákat az eső, így valószínűleg csak a hét első napjaiban kezdhetjük meg ismét a munkát - mondja Szabó Gábor, a Székesfehérvár határában gazdálkodó Aranybulla Zrt. növénytermesztési ágazatvezetője.

A gazdaságban 170 hektár napraforgó vár betakarításra. Optimális körülmények miatt hét munkanap alatt végeznek az olajos magvú növény levágásával.

Azt, hogy mekkora lesz a termés, egyelőre nem lehet pontosan megmondani, de az biztos, hogy a kedvezőtlen időjárás, az aszály elvitt mintegy 15 százalékot a várt hozamból.

Zörgősre száradt a kukorica levele, a csapadékhiány miatt csövek nagy részén nem teltek ki a szemek, emiatt gyengébbek lesznek a hozamok

Hektáronként 3,5 tonna betakarítását tervezték, de nagy valószínűséggel szűk három tonnával kell megelégednie a gazdaságnak.

A megyében 35 ezer hektárról kell betakarítani a napraforgót, s 95 ezer hektárról a kukoricát.

Az utóbbi aratásával egyelőre várnak a gazdák, bár a hírek szerint a szabadegyházai feldolgozóüzem számára, ahova magasabb szem nedvességtartalommal is szállíthatnak, néhány gazdaságban, kisebb területen már megkezdték a betakarítást.

Szabó Gábor: a szokottnál forróbb nyár ,valamint a csapadékhiány jelentősen,tonnákkal csökkentette az őszi betakarítású növények terméshozamát

A kukorica is megsínylette a hőségnapokat és a csapadékhiányt. Nem tudtak kitelni a szemek, a szokottnál korábban lesárgultak a levelek, megállt az asszimiláció. Az emiatt keletkezett terméscsökkenés tonnákban mérhető.

A már említett székesfehérvári Aranybulla Zrt.-nél például a becslések szerint a tervezett hektáronkénti nyolc tonnás átlagtermés helyett várhatóan öt tonna körüli hozammal fizetnek majd a kukoricatáblák - tudtuk meg alapunknak a terméskilátásokrólis nyilatkozó Szabó Gábortól. De nem elég baj a vártnál gyengébb termés, mert lapunk értesülése,valamint a hírek szerint is a kukoricából származó bevétel is alacsonyabb lesz a tervezettnél.

Az első információk szerint ugyanis jelenleg alacsony árat, tonnánként 42 ezer forintot kínálnak a kukoricáért a kereskedők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!