Otthon

2015.09.07. 14:23

Kazánkáosz: itt a kiskapu, hogy olcsóbban megússza!

Egy még nem megjelent rendelet szerint ez év végéig lehet „hagyományos” kazánt hazánkban beüzemelni. Mindeközben azonban, úgy tűnik, a szolgáltatók már nem fogadnak el olyan tervet, ami ilyen kazán felszereléséről szól.

Házi Péter

Egy uniós direktíva szerint idén szeptember 26-tól  már csak olyan gázkazán hozható forgalomba, ami a 86 százalékos hatásfokot tudja teljesíteni. Erre  gyakorlatilag csak a kondenzációs elven működő kazánok képesek, amelyek a füst hőjét is hasznosítják. Ez azt jelenti, hogy leáldozott a kéményes és zárt égésterű „turbós” készülékek ideje is! Mindeközben azonban, amint Somogyi László gázszerelő fogalmaz, a gázszolgáltatók már most sem fogadnak be olyan terveket, amelyek hagyományos kazán beszereléséről szólnak.

– Van azért egy kiskapu: ha tervezés nélküli, egyszerűsített cserét kérünk,  felszerelhetjük a határidőig az új, de hagyományos elven működő kazánunkat, persze  csak olyat, ami a korábbival megegyező teljesítményű – árulta el a feolnak Somogyi László, aki szerint  egy új, de  hagyományos készülék hatásfokban is jobb egy harminc-negyven éveshez képest. Így, ha valaki nincs túlzottan eleresztve, de régi kazánjának cseréje elodázhatatlan, akkor most azonnal érdemes lépnie. Mindezek ellenére a szakember azt javasolja,  aki teheti, válassza inkább a kondenzációs megoldást, mert azzal szélsőséges esetben akár 50 százalékos spórolást tud elérni a gázfelhasználásban.

Az uniós irányelv egyébként csak azt szabályozza, hogy szeptember 26-tól nem lehet forgalomba hozni a rosszabb hatásfokú készülékeket, de  arról nem szól, mi legyen a már legyártott készülékekkel. Van olyan szomszédos ország, például Csehország és Lengyelország,  ahol engedik a kifutást,    Szlovénia, Észtország viszont már szeptemberrel 26-tal megtiltja e kazánok forgalmazását és üzembe helyezését. Nálunk is elkészült, de a magyar közlönyben egyelőre még nem jelent meg az a rendelet,  amely szerint 2015 december 31. után Magyarországon sem szerelhető be ilyen készülék.

– Kérdés persze, hogy mi lesz azokkal a készülékekkel, amit a kereskedők a határidő miatt nem tudnak eladni. Nem tanácsolnám, hogy valaki esetleg feketén szereltessen fel  ilyen készüléket,  mert a gázóracserénél 2016-tól kötelezővé váló műszaki-biztonsági felülvizsgálat során úgyis kiderül a „turpisság”, ami akár a gáz elzárását is maga után vonhatja, nem beszélve az esetleges kötbérről – osztotta meg véleményét Somogyi László, akinek tapasztalatai szerint csere esetén tíz emberből hét-nyolc már most is a kondenzációs kazánt választja. Persze, ennek költsége nagyjából 400 ezer forintnál kezdődik, s a kémény átalakítás miatt ez 30 és 150 ezer  forint közötti további pluszkiadást is maga után vonhat. Hagyományos készülék esetében  olyan 250 ezer forinttól indul a „tarifa”.  Ha kiderül, kapnak-e mégis haladékot a régi kazánok, a témára természetesen visszatérünk!

Címkék#gázkazán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!