Gazdaság

2015.09.07. 17:39

Lassan, de biztosan érezhető a derűlátó hangulat az ingatlanpiacon

Határozottan és érezhetően nő a kereslet az eladó ingatlanok iránt, véli a szakember, aki szerint ráadásul egy jelenség arra enged következtetni, hogy a lakásépítési piac fellendülése is várható.

S. Töttő Rita

A korábbi évek stagnálásához képest határozottan és folyamatosan érezhető egyfajta fellendülés az ingatlanpiacon, amely elsősorban a kereslet növekedésben nyilvánul meg – szögezi le az elmúlt időszak tapasztalatait Tóth Valéria székesfehérvári ingatlanpiaci szakértő. Jelenleg főként ez jellemzi az ingatlanpiacot, így a kínálat bővülésére még várni kell. A kereslet növekedése a vételárakban is jól érzékelhető emelkedést okozott, mely nem csak a lakásoknál érezhető, hanem a frekventált városrészekben eladó családi házak vételárát is érintette.

E változás kiindulópontjában javarészt megegyeznek az ingatlanszakértők: az elmúlt év őszére tehető, ekkor lódult meg ugyanis érezhetően a keresleti oldal.

– A változás okai között megemlíthetjük az alacsony jegybanki alapkamatot, a brókercégek egymás utáni bedőlését, a Családi Otthonteremtési Kedvezmény bevezetését, illetve azt a lassan, de biztosan érezhető egyre derűlátóbb hangulatot, amely a statisztikákból és a gazdasági mutatókból is kiolvasható s a gazdasági stabilizálódásnak, illetve reményt keltő növekedésnek köszönhető – sorolja Tóth Valéria.

Tóth Valéria: „Van bank, mely a CSOK-ot önerőként értelmezi, így lakás akár megtakarítás nélkül is vásárolható”

A szakértő tapasztalatai szerint Székesfehérváron is a vevők egyik részét azok teszik ki, akik kisebb-nagyobb megtakarításokkal vészelték át az elmúlt éveket. – Ők kifejezetten befektetési céllal vásárolnak ingatlanokat, a befektetett összeg megtérülését pedig a megvásárolt ingatlan folyamatos bérbeadásától remélik – tudjuk meg, ahogy azt is: a 2015 július 1-e óta igénybe vehető CSOK, mint lakásvásárlási támogatás előnye, hogy használt lakás megvásárlására, illetve a meglévő lakás bővítésére is igényelhető, a támogatás összege pedig a gyermekek számától, a lakás energetikai besorolásától, valamint a település jellegétől, fejlettségétől is függ. Ám bankja válogatja, hogyan nyújtja az otthonteremtési kedvezményt – árulja el az ingatlanpiaci szakember:

Az ingatlanokat már nem csak távolról figyelik az érdeklődők Fotó: a szerző

– Gyakorlati tapasztalatom alapján a bankok nem egységesen kezelik a legalább 20 százalékos, jogszabályban megszabott önerőt. Létezik olyan bank, amely a CSOK-ot önerőként értelmezi és fogadja el, így a vevő akár megtakarítás nélkül is tud lakást vásárolni.

Székesfehérváron, az Öreghegy környékén nagy tapasztalattal rendelkező szakember szerint a fiatal, kisgyermekes családok elsősorban a jó állapotú, viszonylag kevés felújítást igénylő családi házakat, sorházrészeket keresik.Nem újdonság, de érezhető tendencia, hogy a magasabb árfekvésű ingatlanok mellett nagy az érdeklődés az olcsóbb lakások iránt is.

– Ám ezek javarészt felújításra szorulnak – mondja Tóth Valéria. A szakértő hozzáteszi: alacsony rezsijük és egyedi fűtésük miatt igen népszerűek és keresettek a tégla építésű ingatlanok, különösen, ha ráadásul zöldövezetben található. S íme még egy fontos „jelenség” érzékelhető a városban:

– Új tendencia, hogy erősen nő a kereslet az eladó telkek, illetve lebontandó romos házak iránt, mely folyamatnak remélhetőleg örvendetes velejárója lesz a lakásépítési piac fellendülése.

Az ingatlanpiac tehát feléledt „Csipkerózsika álmából” és a keresleti oldalról indult fellendülés folyamatos ütemben és dinamikusan elkezdte felpörgetni a piaci mutatókat is.

 

TOP 5

A hitellel terhelt ingatlanok eladása nem kis feladat, ezért nem árt tudni néhány alapvető dolgot, mielőtt nekifog az ember. A székesfehérvári szakember segít eligazodni a lehetőségek között:

- Az ingatlantulajdonos jogosult arra, hogy a hitellel terhelt lakását hirdesse, árulja. Érdemes a banktól beszerezni egy igazolást az aktuális tartozásról, hogy a vevőket az eladó megfelelően tudja tájékoztatni.

- A bank a kölcsön fedezetére jelzálogjogot vagy önálló zálogjogot, valamint elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeztetett be az ingatlanra a kölcsön felvételekor, amit az adásvétel lebonyolítása alatt az ingatlantulajdonosnak kötelessége töröltetni.

- Lehetőség van arra, hogy a vételárból fizessék vissza a kölcsönt. Ilyenkor ajánlatos a vételár első részletéből visszafizetni a kölcsönt, amit a vevő közvetlenül a bank felé fizet meg. Ezután a bank kiállítja a teher törléséről szóló igazolást, amely alapján az törölhető a földhivatalnál. Ezután javasolt a fennmaradó vételár megfizetése.

- Esetleg lehetőség van arra is, hogy a hitelt átterheljék másik ingatlanra. Ez a bankkal történő megállapodás alapján lehetséges. Ebben az esetben a banki kölcsönszerződés módosítására kerül sor.

- Előfordulhat olyan eset, hogy a lakást terhelő hitel magasabb, mint a vételár. Ebben az esetben a banktól kérelmezni kell, hogy járuljon hozzá az adásvételhez, amennyiben ahhoz a bank hozzájárul, úgy a vételárat a bank felé kell megfizetni. Tapasztalataink szerint a bankok az értékesítést támogatják, mivel az egyösszegű biztos megtérüléshez érdekük fűződik.

Kerekes Szilvia ügyvéd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!