Hírek

2015.09.08. 18:55

Hatékonyan kommunikálnának a látássérültek

Veszprém – A sajtóval való kapcsolattartás fontosabb elemeit is elsajátítják az ország különböző részeiből a megyeszékhelyre érkező látássérültek egy kedden kezdődött kétnapos tanácskozáson.

Marton Attila

A program arra a tapasztalatra épül, hogy a kommunikációs csatornák beszűkülése miatt a látássérültek speciális és nehéz helyzetben vannak, éppúgy, mint a velük kommunikáló médiaszakemberek, mondta Csehné Huszics Márta, a rendezvényt szervező Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesületének vezetője.

A tanácskozásra a látássérültek érdekeit képviselő egyesületek tagjai érkeztek az ország különböző részeiből mintegy huszonöten. Csehné Huszics Márta úgy vélte, a hatékonyabb kommunikáció révén a látássérültek a társadalom aktívabb tagjaivá válnak.

Az előadásokon olyan kérdésekre is választ kaphattak a résztvevők, mire kell odafigyelni például interjúadáskor vagy egy hirdetés feladásakor, valamint olyan kommunikációs technikákat sajátítanak el a szakemberektől, amely segíti őket az érdekérvényesítő munkájukban, tette hozzá az egyesület vezetője.

Földesi Gábor, a Napló digitális menedzsere előadásában arról is beszélt, mire kell figyelni egy-egy hír megírásakor, és ecsetelte a hírműfajok közti különbséget is. Kiemelte, a hitelesség, a pontosság és a gyorsaság alapelvárás az újságírók felé. Hozzátette, a létrejöttének hetvenedik évfordulóját idén ünneplő Napló a helyi hírek közlésében kiemelkedő szereppel bír, ezért az újságírók munkáját civil tudósítók segítik.

Orodán Sándor, a Magyarországi Szóvivők Országos Egyesületének elnöke azt tanácsolta a jelenlévőknek, tömören és pontosan fogalmazzanak, amikor nyilatkoznak valamelyik sajtóorgánumnak, ha pedig bizonytalanok abban, hogy a televízió vagy rádióadásban az általuk elmondottakból mi hangzik el, adjanak interjút élő adásban.

Klausz Melinda közösségi média specialista arról beszélt, milyen felületeket érdemes létrehozni a legnépszerűbb közösségi oldalon, és azokon hogyan érdemes kommunikálni, hogy az üzenet minél több emberhez eljusson.

A kétnapos rendezvény szerdán további előadásokkal folytatódik, valamint a tanácskozásra érkezők egy rendhagyó tárlatvezetésen vesznek részt a Laczkó Dezső Múzeum tanulmányi raktárában.

 

 

Fotó: Nagy Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!