Baba

2015.09.11. 08:49

Babavárás hétről hétre (1–4.)

A teljes terhesség 40 hétből (280 napból) áll, amelyet 13 hetes trimeszterekre osztanak a legutolsó menstruáció első napjától számítva.

Napló

A patikákban kapható, otthon elvégezhető tesztek ma már alkalmasak arra, hogy 10 nappal a megtermékenyülés után kimutassák a terhességet - tehát egy héttel a következő vérzés előtt, azaz a terhesség 24. napján.

A negyedik hét végére a babát már megilleti az embrió elnevezés. Az embrionikus sejtek gyors tempóban nőnek, ráadásul minden sejt napjában osztódik is. A terhesség negyedik hetére a fejlődő baba már egy milliméter hosszú, és leginkább egy apró ebihalra emlékeztet. Erősen a méhfalhoz tapad és hormonokat juttat az anya véráramába. Megkezdődik a placenta (méhlepény) kialakulása.

A megtermékenyített petesejt nem ágyazódik be azonnal a méhbe. A negyedik terhességi hét első 2-3 napján szabadon lebeg, és ez idő alatt kialakulnak azok a sejtek, amelyekből később a méhlepény vagy a bolyhos belső magzatburok lesz. A babát inkább csak embriócsomónak nevezik ekkor Fotó: archív

A következő vérzés nagyjából a terhesség negyedik hetének végére lenne esedékes. Ennek elmaradása jelenti általában a terhesség első jelét. Olykor előfordulhat, hogy némi görcsöt vagy vérzést észlel a várandós nő, amikor
a blastocista a méhfalba ágyazódik, de az első hetekben a testében történő változások nagy része alig észlelhető.

A legelső teendő egy megbízható terhességi teszt beszerzése, majd, ha az pozitív eredményt mutat, a nőgyógyász felkeresése.

Az első hetekben rendkívül fontos a folsav jelenléte az édesanya szervezetében, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav jelenlétében hibátlan. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása. A sejtek osztódása szempontjából is nélkülözhetetlen vitamin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!