Baba

2015.09.11. 08:49

Közelség, meghittség - A szoptatás nemcsak a babának, de az anyának is jó

Veszprém - Két gyermekem van, mindkettőt hat hónapig csak szoptattam mondta Veleginé dr. Rakk Katalin, aki tisztában van az anyatejes táplálás előnyeivel.

Kutasi Zsófia

A fiatal anyuka elmondta, azért tartotta ezt fontosnak, mert utánaolvasott és mindenhol azt találta, hogy az anyatejes táplálás nagyon jót tesz a gyermeknek. De emellett az a közelség, amit a szoptatás jelent, nem csak a picinek, de számára is nagyon jó érzés. A veszprémi harminchat éves Veleginé dr. Rakk Katalin kislányával, Velegi Hanna Dórával látogatott el az anyatej világnapja alkalmából rendezett ünnepségre.

Dóra Hanna egyéves, a kezdeti napi ötszöri szoptatás helyett nyolc hónapos korától ritkábban, reggelente és esténként szopik, az édesanya szeretné kétéves koráig anyatejjel is táplálni. Hat hónap után már gyümölcsöt is kapott a baba. Az anyuka elmondta, mindkét kisgyermekénél pozitívak a tapasztalatai, a kicsik egészségesek, mióta a nagyobbik gyermek közösségbe jár, ritkábban beteg, mint a kortársai.

Veleginé dr. Rakk Katalin kislányával, Velegi Hanna Dórával. Az édesanya tisztában van az anyatejes táplálás előnyeivel. A nőitej a csecsemő számára elengedhetetlenül fontos tápanyagokat tartalmaz Fotó: Nagy Lajos

A rendezvényen védőnők fogadták azokat az édesanyákat, akik hat hónapig kizárólag anyatejjel táplálták gyermeküket. A tapasztalatok alapján egyre több édesanya van tisztában a szoptatás jelentőségével, és amíg tehetik, szoptatják gyermeküket. Ez a tendencia a szakemberek szerint Veszprémben is kimutatható. A védőnők sokat tesznek azért, hogy a várandós nők és a kismamák minél több információhoz jussanak az anyatej és a szoptatás jótékony hatásáról.

A szakemberek fontosnak tartják azt is hangsúlyozni, hogy természetesen előfordulhat, hogy egy édesanya önhibáján kívül nem tud szoptatni, ilyenkor sem kell kétségbe esni, és lehet tápszert is adni a gyermeknek. Azonban jó tudni, hogy az ideális és a legjobb táplálék az anyatej, amely minden szükséges tápanyagot és a csecsemő fejlődése szempontjából nélkülözhetetlen védőfaktort is tartalmaz.

A szoptatás ennél azonban még többet jelent, hiszen elősegíti és erősíti azt a kötődést, amely az anya és a gyermeke között kialakul, megnyugtatja a kisdedet, valamint nem csupán a baba, de a mama egészségére is jótékonyan hat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!