Veszprém

2015.09.12. 19:14

Csillagles az éjszakában

Veszprém – Kettős csillagokat és galaxisokat is lehetett figyelni nagy teljesítményű távcsövekkel a Csillaglesen.

Kutasi Zsófia

A Laczkó Dezső múzeum szervezésében a Hősök kapuja kilátóteraszán Gubicza László és Kocsis Antal, a Magyar Csillagászati Egyesület Balatonfűzfői Csoportjának munkatársai mutatták meg az égbolt szépségeit az érdeklődőknek. A nyugati égbolt a teraszról igaz kevésbé látható, azonban az égbolt többi területe jól megfigyelhető, többek között olyan égitestek is, melyek szabad szemmel nem láthatóak; kettős csillagok, csillaghalmazok, gömbhalmazok, nyílt halmazok, valamint galaxisok.

Érdekesség, hogy északi irányban látható az Androméda köd, amely hasonló a mi tejútrendszerünkhöz és szabad szemmel is látható, azonban távcsővel még különlegesebb látvány. Gubicza László és Kocsis Antal két nagy teljesítményű, komoly távcsövet hoztak magukkal; az egyik egy saját készítésű távcső 24,5 centiméter átmérőjű, a másik egy amerikai gyártmányú tükrös távcső, amely húsz centiméter átmérőjű. Az amatőr csillagászok elmondták, Veszprémben is, mint a legtöbb városban elég nagy a fényszennyezés, aki igazi csillagfényes égboltban szeretne gyönyörködni annak érdemes elmenni sötét területekre, akár a Bakonyba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!