Életmód

2015.09.13. 10:08

Hatástalanná válnak - Egyre több baktérium válik ellenállóvá

Ajka - A helytelen antibiotikumhasználat is közrejátszott abban, hogy egyes baktériumok ellen már hatástalan a legtöbb antibiotikum.

Marton Attila

Azt, hogy az egyes baktériumokat mely antibiotikum képes elpusztítani, a kórokozó szerkezete határozza meg. A baktériumok szerkezete azonban módosulhat, és ellenállóvá válhatnak az antibiotikumokkal szemben, magyarázta a főorvos. Ennek lehettünk tanúi az elmúlt évtizedekben, amikor számos baktériumról derült ki, hogy ellenállóvá vált egyik vagy másik antibiotikummal szemben. A rezisztencia kialakulása azzal is magyarázható, hogy az antibiotikumok a baktériumok által okozott betegségek gyógyításában hatékonyak, de a légúti fertőzéseket nátha, mandulagyulladás, hörgőgyulladás leggyakrabban vírusok okozzák. Ezekben az esetekben tilos antibiotikumot adni, hiszen felesleges, sőt, káros is lehet, hangsúlyozza a főorvos, aki szerint téves az a felfogás, hogy az antibiotikumtól gyorsabban gyógyul meg valaki, ha például vírusos torokgyulladása van.

Makkai Erzsébet Fotó: Györkös József

- Az antibiotikummal szemben ellenálló baktériumok egymásnak is átadhatják az úgynevezett rezisztenciagént, ezért megtörténhet, hogy csupán egy vagy két antibiotikumra érzékeny egy baktérium. Bár az utóbbi időben egyre többen kongatják a vészharangot, hogy az antibiotikum-rezisztencia miatt akár halálos lehet az E. coli baktérium vagy a tüdőgyulladás, az infektológus árnyalja a képet. Több olyan antibiotikum létezik, amelyet a modern, kevesebb mellékhatással járó hatékonyabb újak kiszorítottak a napi használatból, ilyen például a Sumetrolim. Mivel ezek hatékonyak lehetnek az ellenálló baktériumok ellen, egyre gyakrabban kerülnek ismét előtérbe, és jól használhatók, ugyanis a baktériumok elfelejtették a rég használt gyógyszereket. A régebbi szerek szerepe azért is fontos, mert az új antibiotikumok fejlesztése lelassult, az elmúlt években egy-egy új antibiotikum került csak a piacra. A kórházakban megfelelő szervek ellenőrzik az antibiotikum-kezelést, míg a járóbeteg-ellátásban szigorú előírások határozzák meg a helyes antibiotikum-felhasználást.

Ezek betartásával javulhat a jelenlegi helyzet, állítja Makkai Katalin, aki megjegyezte, a kórokozók terjedésének megakadályozásában a folyamatos kézfertőtlenítés is fontos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!