Életmód

2015.09.16. 13:23

Keretet adnak az életüknek - A kutya és a macska favorit, de lehet tengerimalac vagy hörcsög is

Veszprém - Attól még, hogy valaki társ nélkül marad a nyugdíjas éveire, nem kell teljesen legyedül lennie. Egy kisállat nagyon jó barát lehet, időskorban gyógyír a magány ellen.

Heffler Péter

Sokan, akiknek úgy hozta az élet, hogy idősebb korukra egyedül maradtak, választanak maguk mellé valamilyen kisállatot az otthonukba. Természetesen a kutya és a macska favorit, de lényegében bármilyen háziállatban megtalálhatjuk a társunkat. Szekér Pál állatorvos szerint inkább a kisállat életkora az, ami szempont szokott lenni a választásnál.

- Nagyon változó, és nem lehet rá egy sablont felállítani, hogy ki, milyen állat mellett dönt. Általában idősebb korban az emberek nem szeretnek fiatal állatot magukhoz venni, mert attól tartanak, hogy kedvencük egyedül marad, ha ők idő előtt meghalnak - mondta Szekér Pál, amihez hozzáfűzte, hogy remek megoldás lehet menhelyen körülnézni, ugyanis az ottani ebek nagyon jól be tudnak illeszkedni.

Szekér Pál állatorvos szerint inkább a kisállat életkora az, ami szempont a választásnál

- Jellemzően azért kutyát, macskát tart mindenki, nagyon ritkán találkozni olyannal, aki mondjuk tengeri malacot, vagy hörcsögöt vesz maga mellé. Ha valaki ugyanis egyedül él öregkorában, elfoglaltságot jelent számára, keretet ad az életének, hogy foglalkozik egy kutyával, akit taníthat,fel kell kelni hozzá reggel, naponta pedig legalább háromszor sétáltatni. Már feltéve, ha az illető még kellően mozgékony, ha valaki pedig otthonülő, mozgásában korlátozott, vagy olyan betegségben szenved, ami nem teszi lehetővé a hosszú sétákat, akkor egy macska lehet a megfelelő társ - árulta még el Szekér Pál.

A veszprémi Bakonyi Éva egy yorkshire terrier, a négy éves Alfie tulajdonosa is panelban lakik, de állítása szerint ez egyáltalán nem gond, hiszen így is minimum napi háromszor mennek sétálni.

- Sokat hozom a Barátság Parkba Alfiet, mert itt kedvére kirohangálhatja magát, labdázhatunk, ismerkedhet más kutyákkal - mondta Bakonyi Éva. Mindig is szerettem a kutyákat, gyerekkoromban is volt, így természetesen a nyugdíjas éveimet sem tudtam nélkülük elképzelni. Alfie-t egy kistermetű kutya, ezért ideális választás egy panelba, emellett persze egy remek társ is tette még hozzá a hölgy.

Szintén lakásban tartják Maszatot, az egy éves Bichon havanesét.

- Nagyon jó társ, plusz már csak miatta is lemegyek sétálni, így nagyon hasznos, ha van egy olyan valaki az ember mellett, mint nekem Maszat - mondta Gulyás József, aki elárulta, hogy szinte külön lakrésze is van a panelban kutyájának.

Nagy Béla és kutyája, Lili  Fotó: Heffler Péter

Nagy Béla a nagyobb testű kutyáját is lakásban tartja, de Lilinek így is bőven van alkalma a mozgásra.

- Nyugdíjasként belefér az időmbe, hogy sűrűn sétáljunk, napi ötször jövünk le a Barátság Parkba, ahol Lili folyamatosan rohangál, labdázik és az eb-barátaival találkozik - árulta el Nagy Béla.

Végtére teljesen mindegy, hogy kertes házunk van, vagy panelban lakunk, ha állatbarát valaki, nyugdíjas napjaira keresve sem találhat jobb elfoglaltságot, mint egy kis élőlény gondozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!