Gazdaság

2015.09.17. 13:13

Egy kis matematika - Mennyit takaríthatunk meg a napelem révén?

Székesfehérvár - A sok kicsi is sokra megy tartja a mondás. Az áramszámla összege azonban általában nem csekély.

FMH

Egy napelemes rendszer megtérülési ideje 6-7 év. Ezzel szemben a garanciaidő, vagyis amíg teljes biztonsággal energiát fog termelni, legalább harminc év. Ezért, ha az üzemidő egészét nézzük, a megtérülés után is évtizedekig nyereséget termelő beruházás induló költsége végképp eltörpül a haszon mellett. 30 év alatt milliókat spórolhatunk a napelemekkel még akkor is, ha csekély az energiafogyasztásunk.

Persze, minél nagyobb villanyszámlát váltunk ki a megújuló energiaforrás segítségével, annál többet takarítunk meg - hangsúlyozza napelemes rendszerek a szakértője, Petre András.

Tegyük fel, hogy 10 000 forintot költünk havonta villanyszámlára. Ha hosszú távon nézzük, ez azt jelenti, hogy 30 év alatt 3,6 millió forintot fizetünk az áramszolgáltatónak! Egy 2 kilowattos teljesítményű napelemes rendszer azonban ezt a fogyasztást teljes mértékben kiválthatja. Megközelítőleg 750 ezer forintba kerül egy ilyen rendszer, ami azt jelenti, hogy 30 éves távlatban mintegy 2,9 millió forintot fogunk megspórolni, ha magunknak kezdjük el termelni az áramot.

Természetesen ezek csak iránymutató számok.

Ha árnyékos helyen fekszik a lakásunk, vagy rossz a tájolása, akkor elképzelhető, hogy több napelem kell ahhoz, hogy az adott mennyiségű energiát elő tudjuk állítani. Hosszabb távon gondolkozva azonban a beruházás költsége mindig elenyésző marad az elérhető megtakarításhoz képest - jegyezte meg a szakértő.

A havi 15 ezer forintos villanyszámla mellett már csaknem 5 és fél millió forintot kell az áramszolgáltatónak fizetni három évtized alatt.

Az ide való napelemes rendszer ezzel szemben nem sokkal drágább 1 millió forintnál.

Petre András, a napelemes rendszerek szakértője a következő szemléletes példával mutatta be, mit jelent napelemes rendszerre váltani?

Két választási lehetőségünk van.

Vagy maradunk a jelenlegi szolgáltatónknál és minden hónapban befizetjük a villanyszámlát. Vagy napelemes rendszerre váltunk és a havi villanyszámlák árát egy malacperselybe tesszük.

Miután kifizettük a napelemes rendszer árát, 30 év múlva több mint 4 millió forint lesz a perselyben.

Olyan ez, mintha a napelem mellé egy ingyenes lakásfelújítást is kapnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!