Lóerő

2015.09.17. 14:33

Sárkeszi: veterán autók és motorok - "Régi motoros vagyok"

Sárkeszi – A felhozatal biztató, nyilván bővül is jövőre. Nyakas Csaba kezdeményezése – a veterán autó és motor találkozó – élénk érdeklődésre tartott számot, s jó visszhangra talált a múlt szombati falunapon.

V. Varga József

Az öregúr bőrkabátban, nyakában piros Beatrice-baboskendővel azonnal szemet szúr a veterán autók és motorok közt barangolóknak.

A hetvennégy esztendős Garai József nem haragszik az öregúr titulusért, Nóti Károly híres bohózatának (Lepsénynél még megvolt) egyik, mára klasszikussá vált kiszólását idézi mosollyal a szája szögletében: „Én, kérem régi motoros vagyok...”

A vas nem semmi, amin átruccant Tácról Sárkeszire (egyébként keszi születésű) – az 1950-es évjáratú BMW R51/2, 500 köbcentis motornak a csodájára járnak a népek.

Garai József Tácról ruccant át szülőfalujába, Sárkeszire – az 500-as BMW R51/2 1950-es évjáratú Fotó: a szerző

Amint kiderítjük, ezt a modellt 1950 és 1951 között gyártották Bajorországban, a két év alatt mintegy ötezer készült belőle. Garai úr nem ismeri a gép múltját, 1975-ben került hozzá teljesen romos állapotban, s egy jó darabig a fészerben árválkodott. Akkoriban az autókra hajtott mindenki, a motorosok is inkább a négykerekűek felé fordultak. Aztán lassacskán rendbe tette, 2003-ban vizsgáztatta le először, a legutolsó műszakija idén márciusi.

Egyik oldalról a strapabíró katonai kétéltű, a másikról az 1972-es gyártású elegáns Mercedes-Benz W114-es foglalja keretbe a mustrára kiállított autókat, motorokat a faluház melletti füves területen. Verhovina és Indian kétkerekű kelleti magát, de nem hiányzik a sorból a Polski Fiat 126-os kis csocsó és a kocka-Lada sem. A székesfehérvári Csány Attila büszkén mutatja 1953-as évjáratú legendás Csepel 250-es motorját a nagyérdeműnek.

Az 1954-es szépséges Morris Minor 1000-es gazdájával, a nagyrécsei Döbörhegyi Józseffel és feleségével, Marikával régi ismerősként üdvözöljük egymást, még a nyár eleji szabadbattyáni veterán találkozón futottunk össze. A jobbkormányos, négyajtós szedán másfél éve került harmadik gazdájához. Ahogy mondják: örömmel jöttek Zalából Fejérbe Farkas Gyuláné polgármester és a főszervező, Nyakas Csaba szíves invitálására.

A veterán járművek felvonulása szemet-lelket gyönyörködtet, a nádasdladányi kirándulás magával ragadó. Lehet fényképezkedni a romantikus Nádasdy-mesekastély parkjában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!