Életmód

2015.09.18. 20:24

Megszünteti a túlsúlyt, de várólista van a kórosan elhízott személyeken segítő beavatkozásra

Veszprém – Várólista van a gyomor-bypass műtétre, a kórosan elhízott személyeken segítő beavatkozást kizárólag a Csolnoky kórházban végzik el hazánkban.

Marton Attila

A kórosan elhízott személyeknek – akiknek testtömeg-indexe meghaladja a negyvenet – segít a gyomor-bypass műtét, mondta Mohos Elemér, a Csolnoky Ferenc Kórház Sebészeti Centrumának vezetője. A műtét során nem vágják fel a hasfalat, ugyanis laparoszkóppal végzik. A beavatkozás során kettéosztják a gyomrot, így a műtét után már csak a gyomor kisebb része marad kapcsolatban a nyelőcsővel: vagyis kevesebbet tudnak enni a páciensek, és a táplálékból sem szívódik fel minden, magyarázza a szakember. A műtét után egy év alatt jelentősen javul a páciensek életminősége: testtömegindexük átlagosan 28-ra csökken, enyhülnek a mozgásszervi problémák, és a betegek 85–90 százalékánál megszűnik a kettes típusú cukorbetegség is.

A beavatkozás ára másfél millió forint, elsősorban a rendkívül költséges eszközigény miatt, tette hozzá az osztályvezető.

A gyomorszűkítő műtéteket csak rendkívül speciális esetben finanszírozza az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, mondta Rácz Jenő, a Csolnoky kórház főigazgatója. A műtét térítési díjából 330 ezer forint jut a kórházhoz, amelyből az intézmény haszna a főigazgató szerint 50-60 ezer forint, amit az alapellátási feladatokra forgatnak vissza. Hetente átlagosan három, évente 120 műtétet végeznek Veszprémben. A beavatkozásra folyamatos az előjegyzés, így várólista alakult ki, elsősorban azért, mert ezt a műtétet csak Veszprémben végzik el az országban. Emiatt a páciensek egy része a megyén, vagy akár az országhatárokon túlról érkezik.

Az első gyomor-bypass műtétekre az 1960-as években került sor az Egyesült Államokban, hazánkban 2010 óta végeznek ilyen jellegű beavatkozásokat. A kóros elhízásban hazánk élen jár, Magyarországon minden huszadik ember érintett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!