Életmód

2015.09.20. 12:53

Az alternatív egészségterápiák korában a méhek fontos részei az életünknek

Halimba – Mráz Attila nyolc esztendő közéleti munka (két ciklusban volt alpolgármester Halimbán) és bányában eltöltött 25 év után, fiatal nyugdíjasként döntött úgy, hogy a következő 25 esztendejét a méhészetnek szenteli.

Schvarzkopf Anita

Attilával egy nyári délelőttön beszélgettem kerti pihenőjében, melynek középpontjában áll az a saját készítésű kemence, mely régi álmát tette valósággá. Erről és méhészkedésének kezdeteiről így mesélt: – Nyugdíjaséveimre már előre nagyon tudatosan készültem. Még dolgoztam, amikor elkezdtem gondolkodni, tervezgetni, hogy mit csináljak, mihez kezdjek, ha abbahagyom az aktív munkát. Az egyik álmom az volt, hogy ha egyszer elmegyek nyugdíjba, akkor egy kemencét építsek magamnak. Ez el is készült. Majd jött a méhészkedés, ami mindig is közel állt hozzám. Édesapám még 1979-ben vásárolt Mráz Laci bácsiéktól hét család méhet, és én szívesen besegítettem neki, de a munkám miatt akkor nem tudtam erre koncentrálni. Ekkor viszont adott volt a lehetőség, vásároltam méheket és elvégeztem a méhészeti iskolát is. Ott jöttem rá, hogy régebben mennyi mindent másként kellett volna csinálni. Az elmúlt évek során azonban én is tapasztalatot szereztem, amit szeretnék majd továbbadni.

A méhtámadások ellen védőfelszerelésekkel látják el a látogatókat, középen Mráz Attila magyaráz (Fotó: Schvarczkopf Anita)

Mráz Attila nem csak foglalkozik a méhekkel, de a hozzá látogatóknak be is mutatja a méhészetet. Több honlapon olvasható Méhsimogatás nevű programja. Úgy tűnik, a falusi turizmus felé is nyitott. Vajon mit mutat meg az érdeklődőknek?

– Még képviselőségem idején láttam, hogy Halimba fejlődésének egyik fontos eleme lesz a turizmus. Támogattam is az ez irányba történő fejlesztéseket: gyógynövényes tankert, emlékház, bányászati gyűjtemény stb. Saját magam akkor kapcsolódtam be, amikor Paksa Jenő kialakította az Ezüstfenyő Turistaszállót. A vele való kapcsolat során jött az ötlet a méhsimogató kialakítására. Azt tapasztaltam, hogy sajnos az emberek nagyon keveset tudnak a méhekről, az iskolában alig tanulnak róluk a gyerekek, de még a szakemberek, az állatorvosok is csekély információval rendelkeznek. Ezen szeretnék változtatni azzal, hogy egy üvegkaptárban bemutatjuk a méhek életét, kihangsúlyozva, hogy nem kell félni tőlük, meg lehet velük barátkozni, s mennyivel gazdagabbá teszik az életünket és az étrendünket. Az esetleges méhtámadások ellen pedig komplett védőfelszerelésekkel látjuk el a látogatókat. Szerencsére van érdeklődés, jönnek az ország minden tájáról. A bemutató mellett mézkóstolásra és -vásárlásra is van lehetőség. Visszajelzések alapján büszkén mondhatom, nagyon jó, minőségi mézünk van, ami talán azoknak a halimbai gyógynövényeknek is köszönhető, amelyekről a méhek a nektárt gyűjtik. Emellett biztos vagyok benne, hogy a méhek egészségét is védik ezek a gyógynövények, mivel ezen a környéken nemigen van megbetegedés.

Mráz Attila a bemutatókaptárt mutatja. Nem kell félni tőlük (Fotó: Schvarczkopf Anita)

Attila még hozzátette, hogy a méhészkedés háttérmunkáiban családtagjai is aktívan részt vesznek. Felesége, Éva, és lányai, Nóri és Anna a címkék tervezésében, készítésében, bemutatók szervezésében és a méz árusításában segítenek. A jövőre vonatkozó tervekről a következőt mondta: – A melléképületeinkben egy kis múzeumot szeretnénk kialakítani, ahol bemutatnánk a méhészkedés során használt eszközöket, méhészeti folyamatokat, ezzel is színesítve programcsomagunkat. Emellett szakmai érdeklődésemet most azok a megfigyelések kötik le, amelyek a méhek életmódja, viselkedése és az időjárás kapcsolatával vannak összefüggésben. Ezért is vásároltam a közelmúltban egy meteorológiai állomást.

Záró gondolatként újra csak kihangsúlyozta, hogy szeretni kell a méheket, hiszen fontos részei az életünknek. Főleg a mai világban, amikor az alternatív egészségterápiák egyre jobban felértékelődnek. Ezért is szeretné minél több emberrel megismertetni a méhek csodálatos világát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!