Hírek

2015.09.20. 19:03

Autó nélkül is lehet közlekedni! - Az Európai Mobilitási Hét keretében zajlanak a vasi programok

Körkép - Kedden zárul az Európai Mobilitási Hét, 42 országban szerveznek programokat a napokban, hogy felhívják a figyelmet a környezetbarát közlekedésre. 181 hazai település csatlakozott, köztük több Vas megyei.

Bakos Ágnes

Az Európai Mobilitási Hét kampányainak célja, hogy a lakosságot a rendelkezésre álló közlekedési eszközök használatára és kombinálására ösztönözze. A hivatalosan megfogalmazott irányokat pedig színes és mozgalmas programokkal valósítják meg szerte Európában.

Szombathelyen hétfőn délelőtt „élő kerékpár” lesz a Gothard Jenő Általános Iskola sportpályáján – és ez még csak az előzetes. Kedden lesz a szombathelyi Autómentes Nap. A Fő téren speed-aréna ad helyet ügyességi versenyeknek. Főszerepben a futóbicikli, a tandembicikli, az elliptigo, a görkorcsolya, a kangoo, és gyakorlatilag minden, ami gurul, de nem autó.

Domiter János nagyon ügyesen vette az akadályokat a triciklijével a Szentgotthárd központjában, a szökőkútnál kijelölt pályán (Fotó: Szendi Péter)

Bölcsisek, ovisok és iskolások, aztán felnőttek is kivehetik a részüket az autó nélküli mobilitásból Szombathelyen. Tíz kilométeres kerékpártúra is része az Autómentes Napnak: a szombathelyi Városháza elől indul majd a kerekezés. Kedden ingyen utazhat a helyi járatokon az, aki érvényes gépjárműforgalmi engedélyt mutat fel az autóbuszokon – ezzel bizonyítva, hogy legalább egy napra autózás helyett választja a tömegközlekedést. Kőszegen már lezajlott az idei autómentes kampány: a Fő téren népszerűsítették a kerékpározást.

A rendőrök két pályát építettek ki. Az apróságoknak készült akadálypályán a biztonságos úttartást és az egyenes vonalú közlekedést gyakorolhatták a biciklivel érkezők. Aki vállalta, egy labdával a kezében is végigmehetett a kijelölt úton.

A nagyobbaknak és felnőtteknek kialakított terepen már komolyabb akadályokkal kellett megküzdeni: szlalomozás volt a feladat oszlopok és bóják között. Emellett bordázott felületen és hintapallón is végigmehettek a kerékpárosok. A fizikai próbák után szellemi tudásukat is tesztelhették a kőszegiek. KRESZ- és drogtotó, környezetnevelési, bűnmegelőzési és natúrparki tesztek várták az érdeklődőket a Szombathelyi Erdészeti Zrt., a Vöröskereszt, a Kőszegi Rendőrkapitányság, az Írottkő Natúrparkért Egyesület és a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya jóvoltából.

A Vöröskereszt munkatársai gyakorlati bemutatókkal is bővítették a biztonságos közlekedéshez szükséges ismeretanyagot.

Kőszegen a nagyobbak nehezített pályán próbálhatták ki, mennyire tudják uralni menet közben a biciklit (Fotó: Vadas Krisztina)

A legkisebbek rollerrel és triciklikkel ügyeskedtek Szentgotthárd szívében. Ott pénteken buzdított mindenkit az autók mellőzésére a Pannon Kapu Kulturális Egyesület. A szökőkút mellett akadálypályát állítottak fel. Hat csoport apróságai, alapos bemelegítés után bicikli nélkül, majd kerekes járgányokkal is kipróbálták az akadálypályát: szlalomozás, billenő lécen áthaladás – minden jól ment a kicsiknek. Közben teával és szendviccsel várták a kerékpárral közlekedő gotthárdiakat. A legtöbben rohantak a munkába, de azért sokan megálltak és szívesen fogadták az ajándék reggelit – az elismerést, hogy környezetbarát módon közlekednek.

Ők így ünnepelték meg, hogy az Európai Mobilitási Hét jegyében, aki tudja és teheti, mellőzi a környezetszennyező autók használatát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!