Sport

2015.09.22. 14:48

Szerdán rajt a Göcsej Kupán - A ZTE KK a szlovák bajnok Komárnóval nyit, a ZTE NKK a Péccsel

Zalaegerszeg - Szerdán Zalaegerszegen megkezdődnek a péntekig tartó 46. Nemzetközi Kosárlabda Göcsej Kupa küzdelmei. A nagy hagyományokkal bíró eseményen nyolc férfi és négy női együttes indul.

Kerkai Attila

Az idén hét közben rendezik meg az ország legrégebbi és legnagyobb hagyományokkal bíró kosárlabda felkészülési tornáját. Közel ötven éve, megszakítás nélkül visszatérő programja ez a sportágnak, ami rangot és persze felelősséget is ad. A Zala Megyei Kosárlabda Szövetség az idén is mindent elkövetett, hogy ez a hagyomány ne szakadjon meg és az MKOSZ, valamint Zalaegerszeg város támogatásával újra nívós mezőnyt tud a megyeszékhelyre csábítani.

Kerpel-Fronius Balázs, a ZTE KK egyik nyári új szerzeménye ismét hazai környezetben mutathatja meg, hogy érdemes volt leigazolni Fotó: Katona Tibor

A férfiaknál nyolc csapat két csoportban verseng egymással és a nézők szempontjából számos érdekességgel szolgál a mezőny. Például, a Nyíregyháza csapatában a nyáron Egerszegről távozott Lekli József visszatér, a két szomszédvár, a Körmend és a Falco KC is tagja a mezőnynek, aztán a ZTE KK legutóbbi szakvezetője, Milos Sporar a KK Lastovka élén tér vissza. A legfőképpen viszont amiatt várják a viadalt a szurkolók, mert a hét végén az Orosz László Emléktornát megnyert Zalakerámia-ZTE KK újra hazai környezetben szerepelhet.

A férfiaknál a csoportokon belül csak két mérkőzést játszik minden csapat: az előre elkészített sorsolás alapján az első napi győztesek másnap saját csoportjukban az elsőségért csatáznak, s értelemszerűen, a két vesztes szintén egymás ellen meccsel. A pénteki döntőbe a két csoport győztese jut, s így tovább: a másodikak 3., a harmadikok az 5., míg a negyedikek a 7. helyért játszhatnak.

A Zalakerámia-ZTE KK a szerdai nyitónapon 20.15 órától a szlovák bajnok MBK Rieker Komárnóval csatázik. Azzal a Komárnóval, mely a szombathelyi Horváth Zoltán Emléktornát megnyerte, legyőzve előbb a Paksot, majd a Falcót is. A ZTE KK a kaposvári Orosz László Emléktornán nyert, vagyis két sikerszériában lévő csapat csap össze.

- A hétvégi torna jól jött az önbizalom szempontjából is, de nem azért, mintha nem hittünk volna abban, hogy legyőzhetjük ellenfeleinket - hallottuk Bencze Tamástól, a ZTE KK vezetőedzőjétől a Göcsej Kupa nyitánya előtt. - A Szeged elleni döntő mérkőzésünk abszolút meggyőző volt, ám a taktikai repertoárunkat még szélesíteni kell. A felkészülési mérkőzések erre valók, hogy gyakoroljunk, ám hazai pályán számunkra az eredményesség is fontos lenne. Szerdai ellenfelünk erős csapat, hiszen a szlovák bajnokról van szó. Komoly kihívás előtt állunk, szerencsére mindenkire számíthatok.

A női mezőnyt négy csapat alkotja, s a hölgyeknél egyszerű a képlet: körmérkőzések lesznek. A ZTE NKK csapata 16.15 órától a PEAC-Péccsel nyit, s Gáll Tamás, az egerszegiek vezetőedzője bajnoki főpróbának tekinti ezt a tornát.

Horváth Zsófia, a ZTE NKK tapasztalt kosarasa továbbra is fontos láncszeme együttesének, akire most is lehet számítani Fotó: Pezzetta Umberto

- Jelen állás szerint az október harmadikai rajtig már biztosan nem változik a keret, vagyis nem érkezik légiós - adott magyarázatot a szakember minderre. - Én személy szerint, edzőként arra számítottam, hogy a rajtig lesz légiósunk, de most úgy tűnik, ha jön is, csak később. Mindegy, ez a torna számunkra bajnoki főpróba lesz. A Győr és PEAC is teljes kerettel rendelkezik, a negyedik, amerikai csapatról sok mindent nem tudunk. Két komoly riválisunk tehát mindenképpen lesz, akik más célokért küzdenek majd a bajnokságban, mint mi. Jó erőfelmérő lesz ez a torna együttesemnek, de állunk elébe.

Zalaegerszeg, Városi Sportcsarnok

14.30: Győr -USA Tour

16.15: PEAC-Pécs -ZTE NKK

18.00: Megnyitó

18.30: Falco -Nyíregyháza

20.15: Zalakerámia ZTE KK -MBK Rieker Komarno

Körmend, Városi Sportcsarnok

16.45: Sopron KC- MAFC.

19.00: Körmend -Lastovka KK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!