Ajka

2015.09.23. 10:17

Egy hét az egészséges életmód jegyében Ajkán

Ajka - A biztonságos közlekedésé, a játékos tanulásé és a kerékpáros programoké volt a főszerep a városban rendezett Európai Mobilitási Héten. A programok minden korosztályt megmozgattak, a rendezvény pozitív visszhangot váltott ki a helyiekből.

Szántó Renáta

A városi Rendőrkapitányság munkatársai is közreműködtek a mobilitási hét eseményein. Több helyen balesetmegelőző és közlekedésbiztonsági előadást tartottak gyerekeknek és nyugdíjasoknak a városban. Keresztrejtvénnyel és játékos feladatokkal hívták fel a figyelmüket a veszélyekre. Az esélyegyenlőségi napra egy gokarttal és kiépített ügyességi pályával készültek, amit a sérültek és a rendezvényre kilátogató iskolás és óvodás csoportok egyaránt kipróbálhattak.

Pleiveisz Anikó rendőr őrmester tanácsokat adott a megfelelő biciklis felszereléshez Fotós: Györkös József

Péntek Zoltán, a TovaFutok Egyesület elnöke szintén több programmal készült. Egyrészt előadást tartott „140 kilogrammtól a maratonig” címmel, ahol az érdeklődők a sportember motivációit és történetét hallgathatták meg. A férfi példaértékű életmódváltáson ment keresztül és kitartásának köszönhetően nagyszerű sportsikereket ért el. Izgalmas beszámolója során mesélt az első kínai tornacipőjéről és versenyélményeiről is. A sportoló a futás rabjává vált, ám a teljesíthető célok mellett a mentális kiegyensúlyozottságra is felhívta a résztvevők figyelmét. Másrészt városligeti tornára és futásra várta a helyieket, ahol az érdeklődők bemelegítést követően egy laza tókört futhattak együtt. Volt olyan szülő, aki a kisgyermekével a nyakában teljesítette a távot.A BringAjka Kerékpáros Sportegyesület „Kerekezz bátran” családi kerékpáros túrát szervezett a belvárosból a mozogni vágyóknak. A nyolc kilométeres táv teljesítése után az egyesület tagjai névre szóló oklevéllel és müzli szelettel jutalmazták a célba érő gyerekeket az Agorán. A tekerés a családokat megmozgatta és összehozta, ugyanis a kirándulást követően szép számmal maradtak érdeklődők a főtéren beszélgetni egymással.

Völler Róbert kerékpáros bemutatójával elkápráztatta a közönséget Fotós: Györkös József

Volráb Róbert bemutatója

Az Európai Mobilitási Hét utolsó napján Schwartz Béla polgármester köszöntötte a város lakóit a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban. A jelenlévőknek kivetítőn mutatta be a művelődési központ tetejére telepített napelemes rendszert, mely a Fotovoltaikus fejlesztés elnevezésű projekt segítségével valósulhatott meg a városban. Az ünnepélyes napkollektor avatás után a mobilitási héthez kapcsolódó rajzverseny legkreatívabb pályázatait díjazták. Végül a Forma Fitt Sportaerobik Egyesület flashmobját és egy kerékpáros bemutatót tekinthettek meg a jelenlévők. Ingyenes kétkerekű átvizsgálással is készültek a szervezők az autómentes délutánra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!