Kultúra

2015.09.23. 16:03

Az égben szervezték a kiállítást

Veszprém - Rosa Mystica - Titkos-értelmű rózsa címmel rózsafüzér kiállítás nyílt a Szaléziánumban. A tárlat november végéig ingyenesen látogatható.

Napló-információ

A kiállítást az Ars Sacra Fesztivál keretében nyitották meg szombaton. A megnyitón Pálfalviné Ősze Judit igazgató köszöntötte a megjelenteket és köszönetét fejezte ki Kuncsik Katalinnak, aki nélkül nem jöhetett volna létre a tárlat, hiszen több mint száz darabból álló rózsafüzér gyűjteményét bocsátotta a Szaléziánum rendelkezésére.

Megnyitó beszédében Márfi Gyula érsek a rózsafüzér kialakulásának történetéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a rózsafüzér hitünk alapigazságait tartalmazza

Kuncsik Katalin hivatalos elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a kiállításmegnyitón de köszöntő levelében így fogalmazott: Hála és köszönet a Szűzanyának, aki gondot visel erre a gyűjteményre és már a második kiállítását 'menedzseli'. Ha rajtam múlt volna, ezek a rózsafüzérek egy szekrényben porosodnának. Hiszem, hogy a Szent Szűz közbenjárásának köszönhető, hogy mindenki gyönyörködhet bennük. Az én feladatom csak annyi volt, hogy a kiállítási helyszínekre elvittem a gyűjteményt, a többit az égben szervezték.

 

 

 

Megnyitó beszédében Márfi Gyula érsek a rózsafüzér kialakulásának történetéről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a rózsafüzér hitünk alapigazságait tartalmazza. A mai világban az a veszély fenyeget minket, hogy felszínessé válunk a túl sok információtól. Az ember ismeretei gyökértelenek, hitvilága felszínes marad. Aki viszont rendszeresen imádkozza a rózsafüzért, annak a lelkébe bevésődnek az alapigazságok.

A tárlat november végéig ingyenesen látogatható

A Rosa Mystica Titkosértelmű rózsa című tárlat bemutatja a rózsafüzér kialakulásának történetét, megismerteti használatát, bemutatja különböző fajtáit, teszi mindezt egyedülálló környezeteben. A megnyitón közreműködött Zsilinszky Cecília, a Szent Mihály Bazilika kántora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!