Gazdaság

2015.09.23. 17:38

A százmilliós gépekre nincs pénze az oktatásnak

A hazai gazdaság jövőjét jelentő duális képzésről rendezett kerekasztal a megyei iparkamara.

B. Kiss László

A duális képzésről rendezett a veszprémi székhelyű Pannon Egyetemmel közösen kerekasztalt a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) szerdán a Gazdaság Házában. Radetzky Jenő, a kamara elnöke köszöntőjében két számot, adatot idézett. Az egyik szerint ma Magyarország mintegy négyezer betöltetlen mérnöki álláshely van, s ezek betöltése révén - minden befektetés nélkül - 50 milliárd forinttal nőhetne a nemzeti össztermék. A másik adat pedig arról árulkodik, hogy Németországban a közeljövőben már egymillió felsőfokú végzettségű, illetve szakképzett személyre lesz szükség, ami a jelenleginél is nagyobb elszívó erőt gyakorol majd a hazánk gazdaságára. Ezt az elszívó erőt mérsékli a duális képzés, amely már tanulmányai kezdetétől egy itthoni céghez köti a szakmunkástanulót, az egyetemi hallgatót.

A kerekasztal alkalmával több előadás is elhangzott. A duális szakképzéssel kapcsolatos tapasztalatait Fiers András, a Fiers Mechanika Kft. egyik tulajdonosa, termelési vezetője is megosztotta a hallgatósággal. A tanulók képzése terén már korábban tapasztalatokat szerzett cég önös érdekből vezérelve lett egyik gyakorlati helye a duális képzésnek: az iskolás évek végén a jól teljesítő tanulókkal munkaszerződést kötnek, azokat tovább foglalkoztatják. Az egyedi szerszámok és alkatrészek gyártásával foglalkozó társaság több száz milliót érő megmunkáló gépekkel rendelkezik, amelyeknek beszerzésére a képzőintézményeknek nincs pénze hangzott el.

A kerekasztal alkalmával együttműködési megállapodást írtak alá a brüsszeli központú, három megyés Europe Network vállalkozásfejlesztési iroda és a Pannon Egyetem között. Ebben az iroda vállalta, hogy a megye gazdaságának szereplő közül partnereket kutat föl az egyetem számára a duális képzéshez, illetve kutatási, fejlesztési projekthez, pályázatokhoz mondta el lapunknak Kocsis László az egyetem rektorhelyettese, aki kérdésünkre válaszolva elmondta: a Pannon Egyetem a duális képzés keretén belül az idén ősztől már delegált néhány hallgatót Fejér megyei cégekhez.

Folyamatosan nő a betöltetlen mérnöki állások száma Magyarországon, ma mintegy 4 ezer nyitott pozíció van ezen a területen ismertette az Experis Hungary legfrissebb felmérését Ábrahám László, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) elnöke kedden. A Fehérváron jól ismert, a rendszerváltás környékén a Videoton megbízott vezérigazgatójaként, most a debreceni NI Hungary ügyvezetőjeként dolgozó szakember szerint a munkaerőhiány okai közé tartozik, hogy a lakosság nagy része nincs tisztában a mérnöki szakma mibenlétével, lehetőségeivel, a szülők és a diákok is tájékozatlanok, de az oktatás sem fektet elegendő hangsúlyt a gyakorlati tudás elsajátítására, ezért gyakran nem piacképesek a frissen végzett mérnökök. A szövetségi tagok képviselői egyetértenek abban, hogy alapvetően mérnöki gondolkodású, megoldáscentrikus, több nyelven beszélő, képzett munkaerőt keresnek a vállalatok, viszont a specifikus tudás elsajátítható a cégek sok esetben nyilvánossá tett tudásbázisaiból. A 2009-ben alakult EJMSZ magyarországi nagyvállalatok így például Mol csoport, Audi, Continental csoport, Lego, Ericsson Magyarország, NI Hungary Kft. és felsőoktatási-, valamint non-profit intézmények összefogása. Azért jött létre, hogy közvetlen tapasztalataival támogassa és még intenzívebbé tegye az oktatási intézmények, a gazdasági szereplők és a mérnöki szakmák képviselőinek együttműködését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!