Tudomány

2015.09.24. 13:10

Csuklókímélő billentyűzet és egér a kényelem szolgálatában (x)

Duzzanat érzékelhető csuklótájékon? Már egy rövid ideig tartó gépelés is fájdalommal, ízületi merevséggel jár?

Az irodai munkának számos negatív hatását ismerjük a porckopástól kezdve az elhízáson keresztül a hátfájásig, és az is tény, hogy a csuklót sem kíméli a hosszú ideig tartó, egyoldalú megterhelés. A számítógép használata és a gyakori gépelés gyakran elengedhetetlen részei a munkának, ám napi 7-8 órán keresztül még a sokak által könnyűnek vélt irodai munka is megmutatja hátulütőit. A bestbyte.hu által megkérdezett szakemberek is azt ajánlják, hogy a helyes testtartás mellett hasznos lehet a Microsoft vezeték nélküli billentyűzete, amely korszerű ergonómiai elvekre épül.

Kényelem és fájdalommentesség a mindennapokban

A Microsoft népszerű billentyűzet típusa annak köszönheti kedveltségét, hogy a gyártók kifejezetten a hosszas számítógép használat sajátosságainak megfelelően alakították ki a billentyűzetet és az egeret. Akik több órán keresztül gépelnek, és a PC előtt ülnek, pontosan tudják, hogy egy idő után óhatatlanul is jelentkezik a csuklóban az a semmihez sem hasonlítható fájdalom, mely huzamosabb idő elmúltával ízület merevséget, és ezzel a munka hatékonyságának csökkenését okozza. Erre kínál megoldást a kettéosztott billentyűzetelrendezéssel rendelkező újdonság, melynek kialakításakor a gyártó kifejezetten arra törekedett, hogy ergonómiailag tökéletesen kövesse az ujjbegyek és a kézfej görbületeit.

Korszerű elrendezés, természetes tartás

Az ujjbegyek görbületének követésével a billentyűzet lehetővé teszi a természetesebb gépelést. Nagy előnye ennek a kialakításnak, hogy a visszafelé billentett kivitel által megvalósított szög lehetővé teszi a természetes csuklótartást is. Használatával elfelejthetjük mindazt a fájdalmat, és az ebből fakadó stresszt és kényelmetlenséget, amelyek a hagyományos billentyűzetek esetében szinte mindennaposnak számítanak. Nem csak a billentyűzet szolgálja hűen a természetes kéztartást, hanem az egér is, mely szintén a csukló ergonómiájához került kialakításra. További előnye az egérnek, hogy a rajta megtalálható Windows gombbal egyetlen kattintással elérhető a Windows 8 kezdőképernyője, és máris kezdődhet a munka.

Előzze meg a fájdalmat!

A csukló háti oldalán jelentkező fájdalom és duzzanat gyakran visszavezethető a számítógép használatából eredő túlterhelésre. A következmény nem más, mint a kevésbé hatékony, lassabb gépelés, a kéz fogóerejének csökkenése, valamint a terület a nyomásra is érzékenyen reagál. Amennyiben hosszú hónapokon keresztül természetellenes pózban tartjuk kézfejünket, és fittyet hányva az egyre erősödő fájdalomra, továbbra sem cseréljük le kényelmesebbre a billentyűzetet, úgy komoly kopásos, ízületi panaszok is jelentkezhetnek. Ezek esetében már nem a megelőzés, sokkal inkább a természetes fájdalomcsillapítás válik majd fontossá. Ne várja meg, míg az ülőmunka és a napi több órán keresztül használt eszközök helytelen megválasztása benyújtják a számlát! A Microsoft újdonsága emelt középső részével csökkenti a csukló kifordítását, korrigálja a helytelen gépelési szokásokat, ezáltal lehetővé teszi, hogy a csukló és a kézfej mozgásszabadsága megmaradjon akár napi több órás gépelés ellenére is.

Az internet és a számítógép ma már mindennapjaink nélkülözhetetlen részét képezik. Nem mindegy azonban, hogy milyen minőségű eszközök szolgálják a kényelmes munkavégzést. Az ergonómiai elvekre épülő típusok egyszerre biztosítják a kényelmet és a csuklóízületek egészségének megőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!