Hírek

2015.09.28. 14:57

Ferenc pápa azt üzente

Kőszeg - Ferenc pápának Kubában és az USÁ-ban tett, vasárnap befejeződött fontos látogatásáról Básthy Tamás véleményét kértük.

Némethy Mária

Folytatódjon a reményteli megbékélés az USA és Kuba között. A Vatikáni Rádió szerint ez volt Ferenc pápa legfőbb üzenete kubai látogatásának, amelyen őt a kubai elnök, Raúl Castro is fogadta.

Az egyházfő a világon élő összes kubaihoz intézett köszöntő beszéde után Kuba és az USA kapcsolatáról szólt:

- Néhány hónapja két nép kapcsolatainak rendeződése zajlik hosszú évek eltávolodása után... így példát adhatnak a kiengesztelődésről az egész világ számára.

Majd szabadon hozzáfűzött egy hangsúlyos mondatot: A világnak szüksége van a kiengesztelődésre, a darabokban folyó harmadik világháború e légkörében, melyben élünk.

Ferenc pápa ezután először járt az Egyesült Államokban. Találkozott Barack Obamával, s hatnapos látogatását Washington és New York után vasárnap monumentális misével zárta a családok világtalálkozóján Philadelphiában.

Ferenc pápa először járt az Egyesült Államokbanm, ahol Barack Obamával is találkozott  Fotó: Info7.mx

Szeptember 24-én történelmi esemény volt: Ferenc pápa a katolikus egyházfők közül elsőként mondott beszédet az Egyesült Államok Kongresszusának képviselői előtt. Pénteken felszólalt az ENSZ közgyűlésében. Ezen a teljes nukleáris leszerelést sürgette, és elítélte az ideológiai gyarmatosítást és a vallási kisebbségek üldözését. Felszólalt az abortusz ellen, és a férfi és a nő közötti természetes különbségről is beszélt. Haladéktalan cselekvést sürgetett az Isten teremtette természet elpusztításának megakadályozása érdekében a világ vezetőitől.

Vasárnap több százezer ember előtt Philadelphiában ahol előzőleg egy börtönt is meglátogatott, a megváltás reményét adva mintegy száz elítéltnek , hangsúlyozta:

- Otthonaink védelmének sürgető kihívása magában foglalja azt is, hogy egyesítsük az emberi családot teljes egészében egy szerves és fenntartható fejlődés megtalálása érdekében.

Básthy Tamás Kőszegen él Fotó: Szendi Péter

Ferenc pápa szerint az egészséges társadalom egyedüli támasza A férfi és a nő közötti szövetség, amely életet ad és feltárja Istent .

- A nagy utazó pápára, Szent II. János Pálra emlékeztetett engem Ferenc pápa mostani útja fejtette ki véleményét Básthy Tamás, Kőszeg nyugalomba vonult országgyűlési képviselője, kereszténydemokrata politikus. A keresztények nem passzív félelemmel tekintenek a történelemre, mert közösségeik igyekeztek és igyekeznek mindig magasabb etikát megvalósítani köreikben. Erről szólt nekem a pápa látogatása. A családot és a környezet védelmét helyezte mondanivalója középpontjába, ezekkel nagyon fontos üzenetet fogalmazott meg a világpolitika vezetőinek az év végi párizsi klímacsúcs előtt. Az ötlött rögtön eszembe: Ég és föld elmúlnak, de az én Igéim el nem múlnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!