Hírek

2015.09.28. 13:27

Sürgősen lámpa kell - Sok a baleset és átkelni is nehéz a kereszteződésben

Lövő - Jó is meg rossz is az, ha egy település forgalmas főútvonalak mentén fekszik. Megtapasztalhatták ezt a lövőiek, akiknek faluján két jelentős útvonal is áthalad.

Tersztyánszky Krisztina

Most, hogy elkezdődött a tanév, megint sok helyi szülő aggódhat az iskolába induló gyermeke miatt. Sok fiatal család lakik ugyanis a 84-es főút túloldalán , a viszonylag újonnan létesült Mohl Adolf utcában. Az itt lakó diákoknak, ha iskolába mennek, át kell kelniük a főútvonalon. A kereszteződésben hat évvel ezelőtt kijelölt gyalogátkelőhelyet festettek fel, ám a községen lakott területen átrobogó autósokat ez sem igazán riasztja vissza a száguldozástól. Vannak szülők, akik inkább autóval hordják gyermekeiket, míg mások az iskolabusz igénybe vétele mellett döntenek. Ez azért mókás, mert a Nagylózsról, Sopronkövesden át Lövőre érkező busz a Mohl Adolf utcai oldalon, az úttest jobb oldalán megállva felszedi a gyerekeket, akik aztán a két kilométerre levő Völcsej felé kerülve érkeznek meg a főút másik oldalán levő iskolába.

Gyermekekkel nem könnyű az átkelés a nagy forgalmú főúton. A képen: Hollósiné Pete Anita, Hollósi Laura 3. osztályos tanuló, Hollósi Ádám nagycsoportos óvodás, illetve Hollósi Nóra Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A helyzetet súlyosbítja, hogy a Sopront a Balatonnal összekötő 84-es főutat Lövő belterületén keresztezi egy másik, Kőszegről Fertőszentmiklósra vezető, ugyancsak nagy forgalmú út. Hollósi Gábor polgármester ezért örömmel számolt be egy közelmúltbeli fejlesztésről: a közútkezelő nemrégiben fix traffipaxberendezést telepített a főút fölé, amely nemcsak a sebességet, hanem a biztonsági öv használatát, az esetleges telefonálást és egyéb szabálytalanságokat is képes észlelni. A berendezést még csak a közeli napokban élesítik, de már most észrevehető a hatása az áthaladó járművek vezetőire. A sebességcsökkentő hatás elsősorban a veszélyes kereszteződést hivatott védeni, itt ugyanis az elmúlt években napirenden voltak a súlyos balesetek, amelyek a védőkorlát ellenére olykor a járdán közlekedő gyalogosokat is veszélyeztették. De ha lelassul majd a forgalom, annak kétségkívül a gyalogosok is hasznát látják.

Még többet javít majd a helyzeten, ha a kereszteződést ellátják forgalomirányító lámpákkal. Ez régi ígéret a közútkezelő részéről, most azonban már megvalósulni látszik, hiszen megkérték a polgármester jóváhagyását. A tervek szerint első lépcsőben csak egy villogó sárga lámpát helyeznek el, bonyolult feladat ugyanis, hogy a kereszteződés forgalmát a közeli vasúti átkelőhellyel is megfelelően összehangolják. Az ígéret szerint 2016 januárjában már felszerelik a lámpákat, amelyek az autók és a gyalogosok közlekedését is sokkal biztonságosabbá teszik majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!