Életmód

2015.09.29. 12:42

Akár az örvényben: a deep work a legújabb mozgásforma

Veszprém - Deep work. Az új őrület. Kipróbáltuk. És tényleg. Magával ragadó, magába beszippantó, sodró, lendületes. Az edzés, ahol még a puhány is megkeményedik.

B. Virág Rita

Mezítláb, jógára hajazó könnyed bemelegítéssel kezdtünk a kellemesen hűs, tükrös teremben.

Fotós kollégám elismerően súgta oda, milyen jól néz ki edzőnk, Pásztor Ágnes, aki valóban tökéletes alakú, izmos, nyúlánk.

A zene ritmusára zajlott az edzés, eleinte lassabban, lágyan végeztük a feladatokat, aztán egy kemény hasizom gyakorlat után minden pillanatok alatt felgyorsult.

Tempósabb, gyorsabb lett a zene és ezzel együtt a különböző feladatok is. Egyetlen kezdőként vigyorogva konstatáltam, olyan ez, akár az örvény. Kis odafigyelés után bent találtam magam a közepén, a sűrűjében.

Ági egy pillanatra sem lazított, nagy tempót diktált, többször a tanítványok közt, őket segítve, motiválva adta sorra a feladatokat. Érdekes volt megfigyelni, ahogy vezette az órát: erőteljes, határozott stílusban irányította a résztvevőket.

A deep work rendkívül intenzív, jó zsírégető mozgásforma, elöl feketében  Pásztor Ágnes edző
Fotó: Penovác Károly

Az óra végéhez közeledve mindenkiről folyt a víz, az izzadság azonban nem jelképezte igazán, milyen kemény, de annál inkább élvezetes tréningen vehettünk részt.

A hatvan perc lejártával aztán megtudtam, akad, aki április óta mindössze egyszer hiányzott csak az óráról, s elképesztő fejlődést tapasztalt magán. Végre egyenes derékkal, háttal jár, újra érzi a testét, az izmait. És ezzel nincs egyedül, a jelenlévők mindegyike hasonló véleményen volt.

- A deep work rendkívül intenzív, egész testet átmozgató edzésforma. A mély zenei ritmusok segítik, fokozzák a teljesítő képességet, az erőkifejtést, az érzelmi feszültség levezetését. Szuper zsírégető, feszültségoldó kardiotréning - összegzett Pásztor Ágnes, aki hat éve foglalkozik főállásban az edzősködéssel. A szakember többféle mozgásformát kipróbált, a spinningtől, a gerinctréningen át a köredzésig, de a deepwork mindezek mellett teljesen magával ragadta, lenyűgözte.

Kiderült az is, a deepwork az úgynevezett bodyart elnevezésű edzésformára épül, amely a tudatos edzés mellett a test, a lélek és a szellem hármasságának harmóniáját építi, fejleszti.

- Jóga inspirált mozgásformáról beszélünk, amely nemcsak fejlesztik a hajlékonyságot, az erőt és állóképességet, a stabilitást, hanem egyúttal testtudatra nevel és ösztönöz - magyarázta a szakedző.

Ági különösen fontosnak tartja, hogy folyamatosan képezze magát, emellett a hobbijára, a futásra is jut ideje.

- Egyszerűen arról van szó, hogy jól bírom a monotonitást - mondta nevetve. - Ha csak nyolc-tíz kilométert kell futni, akkor azt képtelen vagyok lazán teljesíteni, belső kényszer vezérel, hogy minél gyorsabban érjek a végére. A hosszabb távokon viszont tartom a tempót, és az sem gond, ha öt órán át kell futnom így.

Elárulta, szívesen tanulna még, ebben a mozgásformában ugyanis abszolút lehetséges a fejlődés.

- Itt folyamatosan képezheti magát az ember, hogy megismerje a body art mindegyik ágát. Ebben megtaláltam magam és úgy érzem, ebben szeretnék kiteljesedni - zárta gondolatait.

Címkék#deep work

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!