Gazdaság

2015.08.31. 16:29

Nyugdíjkalkulátor: erre számíthat 40 ledolgozott év után (x)

Manapság nincs olyan nap, hogy valamilyen formában ne szembesülnénk azzal, hogy komoly baj van a nyugdíjrendszerrel.

Szinte borítékolható, hogy az állami nyugdíjból nem fogunk tudni megélni, így két út van előttünk: Elégedetlenkedünk, és várjuk, hogy vajon mennyi nyugdíjat kapunk, vagy pedig a saját kezünkbe vesszük a sorsunkat. Ahogy a mellékelt ábra is mutatni fogja ez utóbbi éri meg igazán.

Így számolják az állami nyugdíjat

Sokan sajnos tévhitben élnek a nyugdíj kiszámításával kapcsolatban, hiszen még mindig úgy tudják, hogy elég az utolsó 5 évben magas összegre bejelenteni magukat, és már meg is oldották, hogy magas nyugdíjat szerezzenek maguknak. Fontos tudni, hogy a mindenkori bejelentett bérünk számít bele a nyugdíj kalkulációba, ami megállapítja az állami nyugdíjunkat. A nyugdijbiztositas.com nyugdíjkalkulátora segítségével két kattintással mindenki ki tudja számolni, hogy mekkora nyugdíj ellátásra jogosult, de egyrészt ne számítsunk magas összegre, másrészt pedig ezt a jelenlegi szabályzás szerint értendő, és ennél csak alacsonyabb lesz, záros időn belül.

Nagy a hiány, és csak rosszabb lesz

Sajnos jelenleg is meglehetősen nagy nyugdíjhiánnyal kell szembesülnünk, és ez a későbbiek folyamán csak nőni fog, köszönhetően a kedvezőtlen demográfiai változásoknak (folyamatosan öregszünk), a szinte mérhetetlen kivándorlásnak, és annak, hogy növekszik az átlagéletkor. Íme, pár adat arról, hogy ki mekkora állami nyugdíjra számíthat:

forrás: nyugdijbiztositas.com, a jelenlegi nyugdíjkorhatárral (65 év) számoltunk

Az utolsó oszlop alapján egyértelműen kiderül, hogy majdnem a jelenlegi keresetünk feléből kéne megélnünk valahogy nyugdíjasként. Ez pedig azt jelenti, hogy búcsút inthetünk azon álmainknak, amelyek nyaralásokról, világkörüli utakról szólnak, de még a tisztességes megélhetés is meglehetősen távolra kerül tőlünk. Azt se felejtsük el, hogy bizonyos költségeink, mint például az egészségügyi kiadások megnövekednek, szóval 40 év munka után, elég szomorú nyugdíjas kor várhat ránk, kivéve, ha elkezdünk magunknak pénzt félretenni a nyugdíjas évekre.

Nyugdíj megtakarítással orvosolható a probléma

Olyan szerencsés helyzetben vagyunk azonban, hogy egy jó döntéssel, és kitartással elérhetjük az eredetileg elképzelt nyugdíjas életünket. Mindössze annyi a teendőnk, hogy kiválasztunk egyet a 3 államilag támogatott nyugdíj előtakarékosság közül, hiszen most 20%-os, akár évente 130 ezer forintos adókedvezményt ad az állam minden évben. Amennyiben a számunkra ideális megtakarítást választjuk, egy könnyedebben vállalható havi 10 ezer, illetve 12.500 forintos díjjal, akkor pedig az alábbi havi összegekből élhetünk visszavonulásunk után:

forrás: nyugdijbiztositas.com, 8%-os éves hozammal, 3%-os értékkövetéssel számoltunk 65 éves korunkig, valamint a havi nyugdíj-kiegészítés mai vásárlói értéken értendő, éves 3%-os inflációval csökkentve

Ahogy látjuk, ha még több mint 20 évünk van a nyugdíjig, akkor a keresetünk 10%-át félretéve elérhetjük, hogy magasabb havi bevételből élünk, mint dolgozó korunkban. Ez mindannyiunk álma, de akkor se aggódjunk, ha már nincs 20 évünk a nyugdíjba vonulásig, hiszen ilyekor egy kicsit jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, de mint a mellékelt ábra is mutatja egyénileg meg lehet oldani a nyugdíjproblémát.

Való igaz, hogy nyugdíj tekintetében nem valami rózsás a helyzet, de ha úgy döntünk, hogy egy nyugdíj megtakarításon keresztül kihasználjuk a 20%-os adókedvezményt, akkor minden befizetett 1.000 forint után 1.200 termeli számunkra a nyereséget. Ha nem indítunk ilyen előtakarékosságot, akkor ezt a 20%-ot (akár 150 ezer forintot) az államtól máshogy nem kapjuk meg, így két legyet üthetünk egy csapásra. Visszaszerzünk a (sok) befizetett adónkból, és még a nyugdíjas éveinket is szebbé tesszük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!