Székesfehérvár

2015.10.01. 14:39

Indul a nagy könyvtári show

Székesfehérvár – Október 5. és október 11. között rendezik meg az országos könyvtári napokat, amelyhez különféle programokkal csatlakoznak megyeszerte az intézmények.

Gábor Gina

Az idén Nagy Könyvtári Show-nak keresztelték a programsorozatot, a szlogenje pedig ez lett: „A könyvtárba mentem, gyere utánam!" Csütörtökön a Vörösmarty könyvtárban rendezett sajtótájékoztatón kiderült: az intézmények az idén is mindent elkövetnek, hogy népszerűsítsék az olvasást. A programokat Vasné Borsos Beáta Bíborka, a Vörösmarty Mihály Könyvtár igazgatója, Varga Lilla, az intézmény igazgatóhelyettese, Iszak Ferencné, a könyvtárellátási és módszertani csoport vezetője, továbbá Iszkádi Erika, a Gárdonyi művelődési ház és könyvtár igazgatója és Csiszárné Mahler Mónika, az Aranybulla Könyvtár igazgatója ismertette.

A Vörösmarty könyvtár összefogja és koordinálja a megyében az egyhetes rendezvénysorozatot, amelyhez összesen 51 település könyvtára, 13 városi könyvtár csatlakozott. Mindenütt igen változatos a program: előadások, író-olvasó találkozók, kiállítások, játékos foglalkozások várják a közönséget. Csak a fehérvári Vörösmarty könyvtárban harminckét rendezvényt szerveznek, és minden korosztályt igyekeznek elérni. A Széna téri tagkönyvtárban például október 5-én bemutatják a Hungaricana adatbázist. Megmutatják, hogy segítségével miként lehet hozzáférni a nemzeti gyűjteményeinkben fellelhető kultúrkincshez. A Budai úti tagkönyvtárban október 8-án nem csupán interaktív zenés műsort adnak kicsi gyerekeknek, de átadják az intézményben kialakított babaszobát is. Izgalmas találkozások várnak az olvasókra. Fehérváron, a Vörösmarty könyvtár olvasótermében Petrik Adrienn építész, A hideg szóda élvezete című kötet szerzője lesz a vendég, október 7-én. Adonyban október 7-én Berg Judit, mesekönyv írót várják, Bosnyák Viktória íróval pedig október 6-án, Sárbogárdon találkozhatnak a gyerekek...

Fehérváron, október 10-én, szombaton 10 órától egész nap sokféle program várja majd a látogatókat a Vörösmarty könyvtárban. Az idén közös olvasáson találkozhatunk ismert közéleti emberekkel, 17 órakor kezdődik a könyvtári éjszaka, amelynek középpontjában a török kultúra áll majd. Többek között kiállításon mutatnak be tárgyakat az iszlám kultúrából, Szabó Csilla Gül baba rózsáiról, Kovács Edina Szulejmán ágyasáról tart előadást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!