Jánosháza

2015.10.02. 17:42

Alma hegyek és civil összefogás

Jánosháza - Óriási sikerrel zajlott le a második Alma Fesztivál a városban - köszönhetően a helyi civil aktivitásnak. A kastélyról szóló előadást is szervez és egészségügyi témájú programokra is készül a Szív Egyesület.

Bakos Ágnes

- Mindenekelőtt Marton Ferencet, a Vas Megyei Közgyűlés alelnökét kell megemlíteni, hiszen ő volt a fesztivál ötletgazdája - kezdte Szalai Józsefé, a jánosházai Szív Egyesület vezetője.

A szervezet oroszlánrészt vállalt abban, hogy idén is sokszínű program legyen az Alma Fesztivál. A gasztronómia volt a főszereplő a programon, hiszen minden az alma körül forgott, legyen az enni- vagy innivaló. A Szív Egyesület például almalekvárt főzött, a társszervező Millenium Polgári Egyesület pedig almás sütikkel kényeztette el a fesztivál vendégeit. Fontos szempont volt az Alma Fesztivál rendezési elvei között, hogy minden korosztályt elérjen a fesztivál hangsúlyozta Szalai Józsefné. A legkisebbeket kézműves programok várták, például mézeskalács díszítés.

A nagyobb gyerekeknek vetélkedőt szerveztek és nem mellékesen népszerű popzenekarok zárták a fesztivált. Az idei első pálinkaverseny is kiemelkedő része volt az almás ünnepnek a városban, ennek is lesz folytatása.

Amikor éppen nem ezreket megmozgató fesztivál szervezéséből veszi ki a részét, akkor is nagyon aktív a Szív Egyesület.

A nagysikerű Alma Fesztivál szervezéséből is kivette a részét a Szív Egyesület, így Pongrácz Hunor is örülhetett a gyümölcsnek
Fotó: Bakos Ágnes

Egyebek között a tudatos és egészséges táplálkozást is a zászlajára tűzte a szervezet - emlékeztetett Szalai Józsefné. Rendszeresen tartanak egészségügyi témájú előadásokat a városban. Fontosnak tartják ugyanis a városban élő felnőtt és gyermek lakosság jó egészségi állapotát. Kivették a részüket a szűrőnapok az egészséges Jánosházáért programból is a Szív Egyesület tagjai. A nevéhez hűen, a szervezet alapszabályzata is tartalmazza az egészséges életmód propagálását.

Az egyesület már 15 éves múltra tekint vissza: 2000-ben alapították.

Jelenleg 17 tagot számlál és mint minden évben, idén is számolhat önkormányzati támogatással.

- A civil keretből minden szervezet kap, amelyik pályázik, mi is köztük vagyunk - mondta el a vezető.

Igyekszik önfenntartó lenni az egyesület, hiszen tagdíjakból szervezkednek.

Emellett kisebb-nagyobb, nem önkormányzati pályázati kiírásokon is rendre indulnak sorolta a szervezet vezetője.

Minden hónap első hétfőjén összeülnek a tagok és megvitatják, hogy milyen újabb rendezvénnyel gazdagíthatják Jánosháza mindennapjait. A jövő hétfőn, október 5-én is esedékes lesz egy tanácskozás, ahol a kastélyról szóló előadás szervezése lesz napirenden.

- Már biztos, hogy a közeljövőben vendégül látjuk Gróf Erdődy László urat, aki az Erdődy-kastélyról tart majd előadást - mondta a Szív Egyesület vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!