Hírek

2015.10.03. 08:05

Ha megszólal a hospice hangja - segítség a daganattal küzdő betegeknek

SZOMBATHELY - Vannak, akik úgy döntenek, otthon ápolják daganattal küzdő szerettüket. Néha nekik is elkél a segítség, ilyenkor bátran fordulhat bárki a Hospice Alapítványhoz. Az ott dolgozók szabadidejüket sem sajnálva azonnal segítenek a bajban. A szolgáltatás ingyenes, a segítség ebben a nehéz helyzetben felbecsülhetetlen.

Bajdó Bettina

Október 6-a a hospice ellátás világnapja. A daganatos betegségek gyakori előfordulása miatt szinte nincs olyan család, mely valamilyen módon ne találkozott volna a rákkal. Ma már sokan tudják, hogy a bajban nincsenek egyedül, hiszen a Hospice Alapítvány lelkiismeretes dolgozói bármiben a segítségükre állnak. Dr. Schaffer Éva, a Szombathelyi Hospice Alapítvány egyik orvosa, a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó osztályának a vezetője elmondta, hogy Magyarországon a szolgálat az előrehaladott állapotban lévő daganatos betegek otthoni ellátásával foglalkozik. Hangsúlyozta, nem az okkal harcolnak, hanem a tünetek mérsékléséért, az életminőség javításáért küzdenek.

- Többféle módon is eljuthatnak hozzánk azok, akik segítségre szorulnak – folytatta a főorvos. – Fordulhatnak hozzánk maguk a betegek és hozzátartozóik is, de a háziorvosok és a kórházi kezelőorvosok is ajánlják a szolgálat segítségét. Egyre több onkológus irányítja hozzánk a betegeit és sok sebész szakember ajánl minket. 2010 óta Vas megye minden területén elérhető az ellátás, ugyanez az egész országra jellemző. A megye egy részét látjuk el mi, de nincs olyan település, ahová a szolgáltatás ne jutna el.

Dr. Schaffer Éva, a Szombathelyi Hospice Alapítvány egyik orvosa, akit a segítés szándéka vezérelt az útra, hogy fogja a haldoklók kezét Fotó: Bajdó Bettina

Az alapítvány működését nagyrészt a társadalombiztosító finanszírozza, de fontosak egyéb források is. A kezdetekkor még két orvos dolgozott a szolgálatnál, mára ötre emelkedett a számuk, a négy ápoló helyett 20 tevékenykedik. Ők azok, akik az alapellátás mellett végzik ezt a munkát, melyet áthat a hospice-szellemiség. Mindannyiuk életét meghatározza a segítés szándéka, néha egy pillantásból tudják már, mire van szüksége a betegnek. Így a hatékony ellátásnak köszönhetően a beteg visszakapja a szabadságát, hogy ne a fájdalommal kelljen foglalkoznia, hanem a hátralevő idejét gondolkodással, a családdal, a barátokkal aktívan tölthesse. Az utolsó napok mindig nagyon fontosak, hogy méltósággal és békében távozhasson a beteg, kérésre lelkész is támogatja őket.

- Azt tapasztaljuk, hogy évről évre több beteg számít ránk – fűzte hozzá dr. Schaffer Éva. – Nálunk a koordinátor várja a hívásokat, ő méri fel az igényeket, szervezi a munkát, majd a beteg lakóhelyéhez közeli nővért választ a gyors ellátás érdekében. Nővéreink rendszeresen látogatják a betegeket, hiszen az ő állapotukban nagyon fontos a panaszoktól függő ellátás, a beszélgetés, a személyiség megismerése. Megmutatjuk a hozzátartozóknak, hogy milyen eszközökkel és milyen módon ápolhatják leghatékonyabban a szerettüket.

Gyakran a családnak napi szinten kell problémákkal szembenéznie. Ha valaki ilyen állapotba kerül, lelkileg is fel kell dolgoznia a helyzetét. S nem csak neki, hanem a környezetének is.

- A hozzátartozók számtalan nehézséggel találkoznak, hiszen a legjobbat szeretnék a betegnek, csak nem mindig tudják, hogy éppen mi a legjobb, ezek megbeszélése az ellátókkal már segíthet – mondta a főorvos. – Minden tiszteletet megérdemelnek azok, akik tudják vállalni azt, hogy szerettüket otthon ápolják. Az országban már néhány helyen működnek úgynevezett Hospice Házak. Ezek bentlakásos intézmények, hospice szellemiségű ellátást biztosítanak. Szerintem itt is szükség lenne hasonló megoldásra, hiszen néha a hozzátartozóknak nagy segítség lenne az ideiglenesen elhelyezés és vannak egyedülálló betegek, akiket családi háttér nélkül jelenleg krónikus osztályon helyeznek el. Felmerült már, hogy Szombathelyen is működhetne ilyen ház, azonban ez főként személyi okok miatt nem valósult meg.

Az alapítvány évente egyszer jótékonysági hangversenyt szervez, ahogy világszerte számos városban megszólal a hospice hangja. Ez idén október 19-én lesz Szombathelyen, a Bartók Teremben. Dr. Schaffer Éva hozzátette, a rohanó világban ezen az órán emlékeznek vissza az elvesztett betegeikre, találkoznak a hozzátartozóikkal és velük beszélgetve minden visszajelzésből tanulnak valamit, ami még jobbá teheti a munkájukat.

Az elviselhetőbb napokért teszik

A Hospice Alapítvány gyógytornászai abban is segítenek, hogy milyen mozgások hoznak apró eredményeket, hogy a napok elviselhetőbbek legyenek a beteg számára. Táplálkozási szakértőik speciális étkezési tanácsokkal láthatják el a családot. Segítenek a sebek kötözésében is, korszerű kötszerek állnak a rendelkezésükre. A fájdalomcsillapítás a leggyakoribb igény. Ám sűrűn előfordul az is, hogy akadályozott a folyadékfelvétel, ekkor infúziós folyadékpótlás is megoldható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!