Életmód

2015.10.04. 08:52

Az anyatej pótolhatatlan

Lesencetomaj - Hat településen több mint ötven édesanya döntött úgy, hogy szoptatja gyermekét, mert az anyatejes táplálás fontos a kisgyermek testi és lelki fejlődése szempontjából.

Tóth B. Zsuzsa

Őket ünnepelték pénteken délelőtt Lesencei Védőnői Szolgálatok által rendezett ünnepségen az Anyatejes táplálás világnapja alkalmából. Németh Adrienn védőnő elmondta, hogy a jeles napot 1992-től tartják számon világszerte.

Az Egészségügyi világszervezet célja a programmal az volt, hogy a szoptató édesanyák aránya a nyolcvan százalékot meghaladja.

Rompos-Tóth Patrícia zenetanár Ringató előadásán nagyon jól érezték magukat a babák, a kisgyermekek és a mamák

- Ezt nem sikerült mindenhol elérni, de a mi területünkön, Lesencetomaj, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Uzsa, Balatonederics és Nemesvita településeken eléri a nyolcvan százalékot a szoptatás mellett döntő anyukák száma. Sőt, többen is vannak olyanok, akik a babák fél éves kora után is ragaszkodnak az anyatejes tápláláshoz, néhányan pedig még a kétéves kisgyermeküket is így etetik - mondta a védőnő.

A jelenlevő több mint húsz anyukát és gyermeket Töreky Lászlóné, Balatonederics polgármestere is üdvözölte. Méltányolta az édesanyák kitartását. A polgármester a saját példáját hozta fel, amikor elmesélte, hogy az iskolás fia egy alkalommal azzal érkezett haza, hogy az osztályban mindenki beteg már, csak ő egészséges.

Az anyatejes táplálás évek múltán is megvédi a gyerekeket a betegségektől, immunrendszere erősebb lesz. Az édesanyáknak mindent el kell követniük tehát annak érdekében, hogy minél tovább szoptathassanak. A harmonikus anya-gyermek kapcsolatot is erősíti a szoptatás, ami a gyermek lelki egészségének a záloga.

Az ünnepségen filmvetítés és harapnivaló is várta az anyukákat, valamint Rompos-Tóth Patrícia zenetanár Ringató előadásával szórakoztatott mindenkit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!