f1

2015.10.04. 13:00

“Elkezdtem bűvészkedni a balesetem után, amely egy vérrögöt okozott az agyamban. Ez segített felépülni!”

Nigel Mansell válaszai a Daily Mail kérdéseire.

Serbán Richárd

Fotó: Varga András

A legértékesebb dolog, amid van:
Az egészségem. Eltörtem a hátam, a nyakam, a lábaim, a karjaim, a csuklóim és a lábfejeimet is. 62 éves vagyok és a legnagyobb eredményem, hogy még mindig életben vagyok.

A legnagyobb bánatod, amit megváltoztatnál, ha tehetnéd:
Azt kívánom, bárcsak több időt töltöttem volna az anyukámmal, Joyce-szal, amikor rákos volt – akkoriban nem tudtuk, mennyire beteg volt. 1984-ben, 60 évesen halt meg és mindig gondolok rá.

A könyv, amely örök hatással volt rád:
A Csirkesólyom, amely egy helikopterpilótáról szól a vietnámi háború idején. Szinte érzed a félelmét és a bátorságát.

Ezt csinálnád leginkább, ha egy napra te lehetnél a Láthatatlan Ember nevű szuperhős:
Bűnözőket akadályoznék meg a bűntények elkövetésében. Felesküdött polgárőr vagyok [ez Nagy-Britanniában rendőri jogokkal jár] és gyűlölöm, hogy a bűntények mit képesek tenni az emberekkel.

Egy kisebb dolog, ami a legjobban bosszant:
Rágógumi a járdákon és az asztalok aljára ragasztva. Büntetni kéne az ilyesmit.

A csábítás, aminek azt kívánod, bárcsak ellen tudnál állni:
A Cadbury’s tejcsokoládé. Az edzéseim után volt mindig jutalomfalat és még ma is a gyengém.

A film, amit akárhányszor meg tudsz nézni:
A Galdiátor akciójelenetei ragyogóak és óriási alakítások vannak benne. Most szereztünk surround hangrendszert a házimozinkba és amikor néztem a filmet, hirtelen lebuktam, mert úgy éreztem, hogy a nyílvesszők épp a fejem felett suhannak el!

A személy, aki a legnagyobb hatással volt rád:
Colin Chapman, a Lotus versenycsapat megalapítója, akitől megkaptam életem első F1 ülését. Nélküle soha nem értem volna el semmit. Romokban voltam, amikor 1982-ben szívrohamban meghalt, mindössze 54 évesen.

Melyik történelmi személynek vennél egy pitét és egy korsó sört? [a brit pubokban jellegzetes és hagyományos sörkorcsolyáknak számítanak a különböző húsos piték]
Egy korsó sör Jézus Krisztussal érdekes lenne, bár kissé ijesztő!

Egy bölcs tanács, amit egy gyereknek mondanál:
Az idő és a lehetőségek drága értékek – ne pazarold el őket.

Egy szokatlan dolog, ami felkelti az érdeklődésed:
Bűvészkedés. Akkor kezdtem el, amikor 2010-ben balesetet szenvedtem Le Mans-ban, amely egy vérrögöt okozott az agyamban. Elvesztettem az emlékezetem és nehezemre esett a beszéd. A bűvésztrükkök megtanulása próbára teszi az agyat és segített felépülni – minden trükkök közül ez a legjobb! Mára pedig már a Bűvészkör [a nemzeti brit bűvészszövetség] tagja vagyok.

Egy értékes tárgy, amit elvesztettél és azt kívánod, bárcsak meglenne:
Egy platina Ebel karóra, amelyet 1992-ben készítettek nekem a zsinórban elért öt futamgyőzelmem után. Nem tudom, hogy végül is ellopták-e, vagy csak elkeveredett.

A dolog, ami folyamatosan hajt:
16 éve vagyok a UK Youth [brit nemzeti szövetség, amely kis- és fiatalkorúakkal foglalkozik] karitatív szervezet elnöke és eltökélt vagyok, hogy biztosítsam azt az anyagi hátteret, amellyel arra inspirálhatjuk a fiatalokat, hogy legyen nagyobb önbecsülésük.

A vers, amely megérinti a lelked:
Kiplingtől a Ha

Egy veled kapcsolatos félreértés, amit szeretnél eltörölni:
Hogy egy nyafogó voltam, aki panaszkodott az autó mechanikus problémáira. Tanácsokat adtam a mérnököknek, hogy hogyan fejlesszék a kocsit – képzett mérnök vagyok. 

Az esemény, amely megváltoztatta az életutad és a személyiséged:
A nap, amikor Elio de Angelis meghalt Franciaországban egy balesetben 1986-ban. Megpróbált kihúzni az autóból, de az lángokban állt. Ez mindig emlékeztetett arra, hogy mennyire veszélyes a versenyzés.

Egy bűntény, amit elkövetnél, ha tudnád, hogy megúszod:
Rendőrként a bűnözés ellen vagyok. De ha mindenképpen kéne valamit, akkor ellopnám a Williams FW11B turbót és az M1-esen vezetném 400 km/órával.

A dal, ami a legtöbbet jelenti neked:
A The Road To Hell [Az út a pokolba], amely barátom, Chris Rea szerzeménye. A dalért kapott aranylemezt nekem adta, miközben azt mondta: „ezt te érdemled meg, te már oda-vissza megjárta a pokolba vezető utat”.

Így töltenél egy 24 órás fantázianapot, ha nem korlátozna semmi az utazásban:
Az otthonomban ébrednék Jersey szigetén és Frostiest és tükortojást ennék pirítóson reggelire. Utána a feleségem, Rosanne és a gyerekeink, a 32 éves Chloe, a 30 éves Leo és a 28 éves Greg, valamint a három unokánk, akik 7 és 18 hónaposak, elmennénk meglátogatni a nővéremet, Gailt Adelaide-ben.

Vele ebédelnénk, aztán elugranánk a másik otthonunkba, a floridai Clearwaterbe. Délután a haverjaimmal golfoznék ott a Belleview Biltmore klubban, majd estére áthívnánk a barátainkat egy grillsütésre. Nem vagyok valami nagy szakács, de a barbecue mellett feltalálom magam. 40 éve nem iszom alkoholt egy-egy ritka alkalom kivételével, amikor elfogyasztok egy kis pezsgőt vagy valami erősebbet kólával, szóval talán aznap a naplementében iszogatnék valamit. Rosanne-nel végződne a nap Jersey-ben.

A legboldogabb pillanat életedben, amely mindig boldoggá fog tenni:
Amikor megláttam azokat a fantasztikus lábakat, ahogy a Blossomfield Roadon sétált Solihullban, amikor 17 éves voltam. „Ezt a lányt veszem feleségül”, gondoltam, szóval félreálltam a kocsimmal és felajánlottam Rosanne-nak, hogy elviszem. 45 éve vagyunk együtt.

A legszomorúbb pillanat, ami megrengette az életed:
A nap, amikor édesanyám meghalt. A Lotusszal kellett másnap versenyeznem. Harmadik lettem és a dobogón kapott virágokat a koporsójára tettem néhány nappal később.

Egy beteljesítetlen ambíció, ami mindig kísérteni fog:
Hogy Nagy-Britannia jóakaratú diktátora legyek egy évre, ami alatt létrehoznék egy igazságosabb társadalmat.

A filozófia, amely meghatározza az életed:
Nem számít, mit vág hozzád az élet, csak porold le magad és állj fel mindig.

Ilyennek szeretnéd majd a temetésed:
Remélem, hogy inkább egy derűs esemény lesz és szeretném, ha Jersey szigetén helyeznének örök nyugalomra.

Így akarod, hogy emlékezzenek rád:
Hogy kitartó, elszánt és pozitív személy voltam, aki mindenkiről a legjobbakat gondolta és sosem hagyott senkit cserben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!