Gazdaság

2015.10.07. 14:29

A paradicsom drágul, a tökvásárlók még kivárnak

Székesfehérvár - Színes, illatos az őszi élelmiszerpiac, még a standokon a nyár terményei, miközben egyre több helyet foglalnak el a tipikus októberi zöldségek is.

Kocsis Noémi

Halloweenhez közeledve az óriási, kivájható tökök természetesen már megszokott látványt jelentenek a fehérvári zöldség-gyümölcs piacon, de 5 kilón felüli átlagos súlyukhoz képest 100 forintos kilónkénti áruk még nem buzdítja vásárlásra a nézelődőt, a legtöbben inkább kivárnak, hátha alább száll október végére az ár.

Az épületen kívül ezernyi, színpompás virágból álló szőnyegből válogathatott a vásárlóközönség. Fő termék volt az árvácska, cserepenként 130 forintért, de árultak csarabot, fuksziát, s más hidegtűrő, kiültethető virágot.

A látványt az olvasó fantáziájára bízzuk az árvácskák ezernyi színben pompáztak a fehérvári élelmiszerpiacon

Ami a gyümölcsöket illeti, az almák, körték tarolnak mostanában: utóbbi volt 280-ért (ennek belseje finom, kásás, de a magok felé már barnult), míg a keményebb, napokig elálló típusok kilójáért inkább 400 forintot kellett kipengetni. hazai szőlőt (otellót és saszlát) is árultak, 350-450 forinti közötti áron, volt szilva 300-ért, és különlegességként még málna (299/papírtálca), valamint szeder (399/ papírtálca) áron. A háromszáz forintos ár amúgy elég jellemzőnek tűnt a hét közepén: mind az eltenni való uborkát, mind a padlizsánt, de a tv és a kápia paprikát is ennyiért tette ki az egyik nagyobb külső stand eladója.

Aki diót akar vásárolni, alaposan nézzen körül a piacon, az épület különböző pontjain ugyanis akár ezer forintnál is többért kínálhatják a csonthéjas kilóját. Míg odakint 2500 forintért vásároltunk, odabent 3300-3800 forint volt az ár, de meglepetésként odabent is szembesülhettünk 2500-as árral, sőt, ez volt a legszebb áru az összes közül.

Van kelbimbó (690 Ft) és bőven kapható még cukkini, kelkáposzta (299 Ft), vöröskáposzta (349 Ft), a paradicsom ára pedig kitartóan kúszik felfelé, most 450-600 forint között mozgott. Volt szép akciós karalábé, darabonként 130 forintért, egy nagy csomag kaprot pedig 100 forintért vehettünk. (Ugyanennyi volt a petrezselyem csomója is.) Mutatóba volt még némi spenót, sóska, mángold, salotta hagyma és 800 forintért ismét kínáltak csodás, színes, fajtagazdag paprikahalmot.

A kukoricaárusok csaltak némi mosolyt egyes vevők ajkára, két, egymás mellett árusító standon ugyanis igaz, kissé módosulva igaznak bizonyult a népszerű magyar szólás: az egyik 99, a másik meg száz, ők ketten ugyanis ennyiért adták az ízletes csemege darabját...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!