Gazdaság

2015.10.08. 13:19

Hihetetlen: volt, aki tavaly havi 30 millió forintnál is több bért vitt haza

Lényegesen többet kerestek a toplistás személyek, de azáltal, hogy a családi adókedvezményt már a járulékok esetében is igénybe lehetett venni, másfél milliárddal több maradt a családoknál is.

B. Kiss László

A múlt évről szóló személyi jövedelemadó, illetve társasági adó bevallásokkal kapcsolatos tényekről, tapasztalatokról tartott sajtótájékoztatót Menyhárt Róbert, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Fejér Megyei Adóigazgatóságának vezetője. A tavalyi esztendőre vonatkozóan több mint háromezerrel többen nyújtottak be szja bevallást mint 2013-ra vonatkozóan. Ugyanakkor a megyében a kötelezetteknek az öt százaléka, mint egy 9 ezer fő máig adós maradt a bevallással. Ők mindannyian írásbeli felszólítást kaptak, s aki továbbra is mulaszt, előbb-utóbb bírságra számíthat – mondta el az igazgató. Tizenkétezer 425-an egyszerűsített bevallást nyújtottak be, azaz az adóhatóságot bízták meg a bevallás elkészítésével. A munkáltatói elszámolást választók száma megközelítőleg 31 ezer volt, s a magánszemélyek legnagyobb része, 159 ezer fő önbevállás útján adott számot tavalyi jövedelméről.

A bevallások alapján a tavalyi évben Fejérben csaknem 29 milliárd forinttal – 7,1 százalékkal – nőtt az összevonás alá eső jövedelmek, s mintegy másfél milliárd forinttal – 6,8 százalékkal – a forrásadós jövedelmek összege. Az összevont jövedelmek 93 százaléka munkaviszonyból származó bér. 2014-ben az előző évhez képest több mint 3 ezerrel többen rendelkeztek munkaviszonyból származó jövedelemmel, melynek átlagos havi összege 189 ezer forint volt. Tízezer forinttal több, mint 2013-ban. A magánszemélyek átlagos havi összevont jövedelmének összege alapján Fejér az ötödik helyen áll a fővárost és a 19 megyét tartalmazó listán. Az első helyen álló Budapest és az sereghajtó Szabolcs megye között 100 ezer forintnyi a különbség!

A gyerekek után járó családi adókedvezményt 2014-ben az összevont jövedelemmel rendelkező magánszemélyek mintegy negyede vette igénybe, s ennek összege összesen 8,7 milliárd forintot tett ki. 2014-től lehetőség van családi kedvezményt a járulékok esetében is igénybe venni: a bevallást benyűjtó magánszemélyek által érvényesített járulékkedvezmény összege 1,6 milliárd volt. Így a családi kedvezmény révén összesen 10.3 milliárd forint maradt a megyében a családoknál – húzta alá Menyhárt Róbert. A forrásadós, vagy más néven külön adózó jövedelmet kevesebben mint 14 ezren mutattak ki a megyében, összesen közel 24,6 milliárd forint összegben. Az ilyen típusú jövedelem az előző képest 6,8 százalékkal nőtt, s egy-egy személy esetében – átlagosan – 1,8 millió forintot jelentett.

Ezen jövedelmek mintegy háromnegyede egyébként osztalékból származott. Az árfolyamnyereségből, tőzsdei ügyletből származó jövedelmek viszont csökkentek. Ebben több dolog is közrejátszhat, Így a hozamok csökkenése, valamint az, hogy óvatosabbak lettek pénzügyekben az emberek – jegyezte meg a NAV Fejér megyei adóigazgatóságának vezetője, aki a csúcsjövedelmekről is beszámolt. Az összevont jövedelmet tekintve a legmagasabb összeg 2014-ben Fejérben 708,7 millió forintot tett ki. Ez három és felszerese az előző évinek. Az ezen a toplistán szereplő első tíz magánszemély összesen közel 2,1 milliárd forintot szerepeltetett a tavalyi évről adott bevallásában, ami több mint másfélszerese a megelőző évinek.

Fejér megyében a munkaviszonyból származó topjövedelmek is dinamikusan emelkedtek. A legmagasabb bérjövedelem 395,4 millió forint, s ez az összeg közel két és félszerese az előző évi rekorder keresetének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!