Szombathely

2015.10.09. 09:08

Shakespeare-től Leiner Lauráig – Jubilál a szombathelyi ifjúsági olvasóklub

Szombathely – Harmadik évadát kezdte és második születésnapját ünnepli a TÁMasz Ifjúsági Olvasóklub. Egyre több a diák, főleg középiskolásokat érnek el az olvasásra csábító szervezők. Mintegy száz fiatal fordult meg a klubban az elmúlt két évben.

Bakos Ágnes

– Megszámlálhatatlanul sok könyv és mintegy száz fiatal – sorolta a számvetést az elmúlt két évről Horváth Eszter, a TÁMasz alapítója és főszervezője.

2013. október elején indult el a klub, Leiner Laura Szent Johanna Gimi című sorozata nyomán. Akkor még csak néhány diák vett részt a klubösszejöveteleken.

A kezdeményezésről a Vas Népe is közölt beszámolót – mutatta az éppen két évvel ezelőtti lapszámot Horváth Eszter.

A klub célközönsége a tíztől tizennyolc égi terjedő korosztály volt, aztán az első évad után látszott, hogy elsősorban a kilencedikes és tizedikes diákok vevők az ilyenfajta beszélgetésekre.

Szó esett az elmúlt években kötelező olvasmányokról, de rendhagyó módon.

– Egy kedves diákunk átírta szombathelyi helyszínre és helyi szereplőkre a Rómeó és Júlia történetét, és fel is olvasta nekünk, ilyen programelem is belefért a klubösszejövetelekbe – mondta a TÁMasz vezetője.

– Kirándultunk a mozifilmek, a sorozatok világába, sokat beszélgetünk az internetről, blogokról, zenéről. És nem utolsósorban vendégeket is hívtunk – mondta Horváth Eszter.

Nemrégiben tartott irodalmi estet Kelemen Zoltán és Varga Richárd, és szintén most ősszel járt a klubban Mán-Várhegyi Réka írónő. A fiatal szerző gyermek- és ifjúsági könyvet is írt és szerkesztett, és nagyon hasznos tanácsokat adott azoknak az olvasóklubosoknak, akik maguk is kacérkodnak az írással, novellák, regények összeállításával.

A könyvválasztás teljesen demokratikus: mindenki viszi az aktuális olvasmányát és ajánlja a többi klubtagnak. Ifjúsági sorozatok vannak főszerepben, sokat beszélgetnek az úgynevezett „vörös pöttyös könyvekről", de komolyabb olvasmányok is előkerültek már, meg persze képregények is, hiszen vannak képregény-fanatikusok a tagok között.

És hogy mi volt a legfontosabb az elmúlt két évben?

– Bebizonyosodott, hogy van igény és szükség egy ilyen kezdeményezésre – mondta Horváth Eszter.

– Minden évadban újabb és újabb érdeklődők jönnek, fiúk és lányok vegyesen, sokat és sokfélét olvasnak. A másik, hogy a közösségépítés nagyon fontos a 21. században. Nemcsak a könyvek, hanem egymás miatt is járnak a klubba, barátságok alakulnak, megismerik egymást, beszélgetnek. Szerintem ez nagyon fontos, mert rendkívül elfoglaltak, leterheltek a mai gyerekek, ezen kívül jellemzően virtuális tereken kommunikálnak. Itt találkoznak, beszélgetnek, az olvasáson és a könyvszereteten kívül vélhetően kapnak egy olyan pluszt, amit egész életükben hasznosíthatnak majd – zárta az értékelést a klub vezetője.

A jubileum és az évadindítás alkalmából könyvekkel jutalmazták a TÁMasz alapítói a legaktívabb tagokat, és továbbra is hívják és várják a fiatalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!