Sárvár

2015.10.09. 17:48

Festmények közt az esztergagép - Sárváron megnyílt kiállításán köszöntötték a 80 éves Pászthory Lajost tisztelői

Sárvár – Vidéki tájra nyitott ablakoknak tűnnek a Galeria Arcis falain függő Pászthory Lajos-festmények. A 80. születésnapját ünneplő művésznek pénteken délután nyílt meg a kiállítása.

Pajor András

– Visszatekintés egy gyümölcsöző életútra, amelynek pályaképeiből látható most egy válogatás – e szavakkal üdvözölte a művészt és megjelent tisztelőit, barátait Kondor János, a művelődési központ igazgatója. Kondora István polgármester köszöntőjében pedig úgy fogalmazott, hogy négy találkozásnak lehet most tanúja a közönség: a téma, az anyag, a megfogalmazás, majd végül a kész mű találkozik a befogadókkal. Ezt a teljesítményt teszi a közösség mérlegére mindig a művész.

A kiállítást megnyitó Kutszegi István nyugalmazott vezető főtanácsos méltatta a Rába-parti lankás tájakba, a szülőföldjébe belenőtt alkotót. Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy Pászthory Lajos civil foglalkozását tekintve sikeres mérnök volt. Így bemutatkozása csak úgy lehet teljes, ha erről is szól a kiállítás. Ezért – a művésznek meglepetésként – egy általa tervezett esztergagép   makettjét is elhelyezték az egyik posztamensen.

A tárlatnyitón Kovács Éva hegedű- és Szélesiné Sipos Mónika zongorajátékát hallgathatta a közönség. A színekben ragyogó, történetté vált tájképek és kisplasztikák november 3-áig tekinthetők meg a sárvári Nádasdy-várban lévő galériában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!