Hírek

2015.10.09. 18:53

Mini Oktoberfest Szombathelyen

Szombathely - A német nemzetiségi Pipitér Óvoda idén is megrendezte a gyermekek Oktoberfestjét.

Vadas Krisztina

– Három évvel ezelőtt felmerült a szülőkben, hogy ne csak a magyar ünnepeket ünnepeljük meg, hanem a német ünnepeket is. Így jött az ötlet, hogy Oktoberfestet is tartsunk az ovisoknak. A zenés-táncos műsor mellett a jó ételek sem maradhattak el: vacsorára sült csülök, grillcsirke, bajor fehérkolbász és virsli várta a vendégeket – mondta Molnárné Magyar Gabriella, a rendezvény egyik szervezője.

Először az óvoda Méhecske és Süni csoportjai mutattak be körtáncokat, később a Vaskeresztesi Német Tánccsoport és Énekkar műsorát láthatták a résztvevők.


A Pipitér Óvoda Méhecske és a Süni csoportjainak műsora Fotó: Vadas Krisztina

A szülők és a gyerekek többsége valóban komolyan vette az ünnepet, és bajor viseletbe öltöztek: a hölgyek dirndliben, a férfiak ördögbőrnadrágban jelentek meg az eseményen.

Friedl Tamás és Hatosné Németh Valéria Fotó: Vadas Krisztina

Szombathely Német Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke, Friedl Tamás nemcsak támogatta, hanem részt is vett az eseményen.  A Pipitér Óvoda nevében együttműködési megállapodást írt alá a Vaskeresztesi Hagyományőrző Egyesülettel.

A megállapodás egyik része, hogy a vaskeresztesiek megismertetik a gyerekekkel a német hagyományokat. Mivel a legtöbb óvodás német származású, fontos, hogy találkozzanak a múltjukkal.

– A nemzetiségi önkormányzat költségvetésének egyik ága a feladat alapú finanszírozás. Itt pontrendszer alapján dől el, mire mennyit költhetünk. Az együttműködés ennek jó alapja, de a ténylegesen megélt, létrehozott események a döntők e tekintetben. Emellett fontos, hogy ezzel az együttműködéssel is fenntarthatjuk a különböző hagyományainkat, és támogathatjuk a rendezvényeket, hiszen ezek mind részét képezik a kultúránknak – mondta Friedl Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!