Hírek

2015.10.10. 11:00

Rózsaszínbe borult Veszprém belvárosa

Veszprém – Látványos felvonulással hívták fel a figyelmet a mammográfiai szűrés fontosságára és a mellrák korai felismerésére a megyeszékhelyen szombaton.

Marton Attila

A Séta a mellrák ellen kampány a szűrővizsgálatok és az emlőönvizsgálat fontosságára hívja fel a figyelmet, azt kell mindenkiben tudatosítani, hogy saját magunk is sokat tehetünk a megelőzésért, mondta köszöntőjében Lángné Janni Margit, a szervező Fagyöngy Egyesület vezetője. Brányi Mária alpolgármester megnyitójában kiemelte, valamennyien érintettek vagyunk a kérdésben, ha nem is személyesen, ezért is fontos, hogy mindenki tisztában legyen a megelőzéssel és a betegség kezelésével.

Horváth Ferencné, a Csolnoky Ferenc Kórház ápolási igazgatója arról beszélt, az onkológiai és a sebészeti osztály a betegség gyógyításában működnek közre, a diagnosztikai szakmák a szűrések révén a mellrák felismerésében segítenek. Felhívta a figyelmet, a betegség – még ha kisebb számban is –, de a férfiaknál is jelentkezhet.

Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Füst Milán A nő dicsérete című művét szavalta el, Kruppa-Jakab Éva népdalt énekelt a kórház főbejáratánál tartott megnyitón. A résztvevők ezután rózsaszín lufikkal a kezükben és rózsaszín szalagot kitűzve indultak el a Mártírok útján és a Budapest úton a Kossuth Lajos utcára, ahol a Military Girls nevű formáció adott rövid műsort. A séta a színházkertben ért véget, ahol a résztvevők a levegőbe engedték a léggömböket. A színház előcsarnokában ingyenes szűrővizsgálatokat tartottak, és véradásra is lehetőség nyílt.

Magyarországon évente 6-7 ezer nőnél diagnosztizálnak mellrákot, és több mint kétezren halnak meg a betegségben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!