Életmód

2015.10.11. 15:58

Megfogadtam: engem nem győz le a rák!

Pápa - Egy pillanatig sem volt betegségtudatom, nem merült fel bennem, hogy miért pont velem történik mindez. Be kellett bizonyítanom: képes vagyok meggyógyulni – hangsúlyozta beszélgetésünk során Hörömpöly Imréné, a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubjának vezetője.

Polgár Bettina

– Édesanyám emlőrákos volt, így én is rendszeresen jártam szűrővizsgálatokra. 1997 őszén fedeztem fel magamon az elváltozást egy bemélyedés formájában. Rögtön az onkológiára mentem, ahonnan mammográfia vizsgálatra küldtek, majd Szabó Lajos főorvos javaslatára felkerestem egy sebészt. Decemberben, a két ünnep között további vizsgálatokat kellett elvégezni. 1998. január 6-án műtött meg Benedek András sebész főorvos, aki az operáció előtt minden eshetőségre felkészített. Végül a legrosszabbal kellett szembesülnöm – idézte fel a történteket Hörömpöly Imréné, Rózsika.

Hörömpöly Imréné 17 éve áll a Rákbetegek Országos Szervezetének Pápai Megújulás Klubjának élén

– Tudok varrni, ezért amikor hazajöttem a kórházból, bementem a műhelyembe és addig nem jöttem ki, amíg el nem készítettem magamnak egy protézist. Úgy éreztem, így könnyebb – emlékezett vissza Rózsika. Mint mondta, a műtétet sugárterápia követte Szombathelyen, majd négy éven át injekciós kezelést kapott. Rózsika már a műtétje előtt is felkeresett olyan személyeket, akik átestek hasonló beavatkozáson, majd az operációt követően sem hagyta el magát: azon munkálkodott, hogy létrehozzon egy segítő csoportot. – Már a kezdetektől támogatta a törekvéseimet Bagoly Katalin onkológus főorvos, az ő segítségével 1998 májusában nagyon sok érdeklődő jött el a klubalapító összejövetelünkre. Júniusban 33 fővel kezdte meg működését a Megújulás Klub, melynek több alapító tagja a mai napig aktív részese a csoportnak – ismertette a klubvezető.

– Már több összejövetelünkön is elmondtam: semmi esetre sem adnám vissza ezt a betegséget. A rengeteg félelem, szorongás mellett ugyanis nagyon sok jó barátra tettem szert, és megismertem egy teljesen új oldalamat: rájöttem, hogy tudok szervezni, képes vagyok összetartani egy ilyen klubot. Jelenleg harmadik ciklusomat töltöm a Rákbetegek Országos Szervezetének elnökségi tagjaként, emellett pedig Pápa Város Önkormányzatától Pro Publico-díjban részesültem – fogalmazott Hörömpöly Imréné. A Megújulás Klub vezetője kiemelte: készségesen segítenek azoknak, akik hozzájuk fordulnak támaszért. A tagok elmesélik, hogy min mentek keresztül, milyen volt a hozzáállásuk és mi jelentett számukra könnyebbséget. Rózsika elárulta, arra is volt már példa, hogy egy édesapa kereste fel őket támogatásért a daganatos lánya miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!